Politika

„Nem értek hozzá” - vallott az oktatáshoz fűződő viszonyáról Pintér Sándor rendőrminiszter

„Ha megengedik, én állva tartom meg itt az el... eligazítást akartam mondani, előjön az elmúlt ötvenkét év... a beszédemet” - kezdte előadását Orbán Viktor Jolly Jokere, Pintér Sándor belügyminiszter a pénteki oktatási konzultáción.

 

Ez már valami: mind a hat unokája iskolába jár

Pintér, nem sokkal korábban, mosolyogva sétált el a bejáratnál tüntető tanárok mellett, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre pedig csak a meghívóval rendelkező pedagógusok mehettek be. Voltak köztük sokan, akik az elmúlt hónapokban aktívan részt vettek a tiltakozásokban.

A sajtót szintén nem engedték be, de az egyik résztvevőtől megkaptuk Pintér beszédének hangfelvételét - egy-egy rövidebb kihagyással -, ez alapján számolunk be az elmondottakról.

„Ezekről nekem pillanatnyilag nincs ismeretem”

Pintér először úgy jellemezte magát, mint aki „keveset foglalkozott eddig az oktatással”, de az anyósa, a felesége, az egyik menye és mindhárom násza pedagógus, ráadásul mind a hat unokája iskolába jár.

„Tehát valami elképzelésem van az oktatásról, de nem az oktatás irányításáról, vezetéséről, nem arról, hogy milyen könyvből, hogyan és mit oktatnak. Ezekről nekem pillanatnyilag nincs ismeretem.”

Erre később is visszatért: „(...) Mint az elején mondtam, én nem értek az oktatáshoz. A vezetéshez, úgy gondolom, igen” - mondta Pintér, aki idén kapta meg az oktatási területet. Beszédében többször oktatási miniszterként hivatkozott Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárra, ezzel ütötte el az önálló oktatási minisztériumra vonatkozó kérdéseket is. (Kérdezni csak írásban lehetett. A felvételen azért sok bekiabálást, zúgolódást lehetett hallani.)

„Meghatározó szerepet kívánok vállalni a célok meghatározásában, az oktatás szervezésében és az iskolarendszer optimalizálásában. Ezek vezetői feladatok” - mondta, amikben támaszkodni akar a tankerületekre, az iskolaigazgatókra, a tanárokra, a szülőkre és a diákokra is.

A miniszter azt mondta, ő versenyző típus, és az első három helyet tartja jónak, ezekben mégis húsznál hátrébb állunk az EU-s rangsorban.

Kitért arra, hogy a legjobb gimnáziumokból majdnem minden ötödik diák külföldre megy tanulni, ami akkor baj, ha nem jönnek haza.

„Ez pedig szintén egy pedagógiai kérdés és feladat. Jól vannak-e képezve hazaszeretetre? Hát igen vagy nem?”

„A bírósághoz, nagy szeretettel”

A polgári engedetlenség miatt kirúgott tanárokról azt mondta,

„A jogrendnek megfelelően ők kaptak egy felmondást, abban a felmondásban benne van az is, hogy milyen fellebbezési lehetőségük van, és hova forduljanak. A bírósághoz, nagy szeretettel. A bíróság végül el fogja dönteni, hogy nekünk van igazunk, vagy nekik volt igazuk. Én ezen nem kívánok változtatni. Ez egy jogi kérdés a számomra. Én arra esküdtem, hogy a jogot megtartom és megtartatom. Nem tudok mást tenni.”

Arra nem tért ki, hogy ha pusztán a törvény szerint járnak el, akkor miért rúgtak ki olyanokat, akik kevesebbet engedetlenkedtek, mint mások, akik megtarthatták az állásukat.

Többször felhozta a fizetésemelés kérdését, az első, tíz százalékos pluszról azt ígérte, még pénteken közzéteszik a rendeletet. Papagájként ismételte a kormány kommunikációs paneljét is, miszerint ellenzéki európai parlamenti képviselők akadályozzák, hogy Magyarország pénzhez jusson.

Pilz Olivér, a Tanítanék Mozgalom képviselője a konzultáció után azt mondta: „Pintér Sándor statisztikai adatokról beszélt úgy, hogy egyszer sem nézett azok mögé. Tehát lényegileg nem érti az oktatásnak a problémáit”.

A rendőrminiszter nem vette át az Egységes Diákfront nyílt levelét, amikor azt megpróbálták átadni neki.