Bűnügy

Rács mögött tölti a nyarat a végrehajtók korrupt elnöke, Schadl György - egy gyanúsított viszont kisétálhatott a börtönből

90 nappal meghosszabbították a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) elnöke és egy társa letartóztatását - közölte a Fővárosi Törvényszék. Az ügyben tartott ülés eredményeként Schadl György augusztus 8-ig letartóztatásban marad.

Közel 890 milliót bűnözött össze

Mostanáig az MBVK elnökén kívül két személy volt börtönben, ám a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) utóbbi két gyanúsított közül egy esetében nem is indítványozta a kényszerintézkedés meghosszabbítását, így ő - valószínűleg Schadl sofőrje - már a múlt héten kisétálhatott a büntetés-végrehajtási intézetből.

A közelmúltban bővült a gyanúsítottak köre, a Völner-Schadl-ügynek így már 15 gyanúsítottja van a bűncselekmény-sorozatnak.

A nyomozóhatóság korábbi tájékoztatása szerint a Völner Pál volt államtitkárt is érintő, Schadl György nevével fémjelzett korrupciós ügy 15 terheltje közül többen is beismerő vallomást tettek. Korábban Polt Péter legfőbb ügyész közölte, hogy Völner Pálnál is vizsgálták a személyi szabadság esetleges korlátozását, de a büntetőeljárásról szóló törvény alapján arra jutottak, hogy nála nem álltak fenn ennek jogi feltételei, miközben Schadl már tavaly november óta rács mögött van. A vádhatóság szerint a hivatali vesztegetés elfogadásával gyanúsított volt államtitkár három éven át kapott rendszeresen kenőpénzt - összesen 83 millió forintot - a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől.

Schadl György az ügyészség szerint még több pénzre, közel 890 millió forint illegális jövedelemre tett szert az államtitkárral kialakított korrupciós kapcsolata révén.

A bűnügynek gyanúsítottja Schadl felesége, a szintén végrehajtóként tevékenykedő Schadl-Baranyai Helga is, aki szabadlábon védekezik.