Bűnügy

Halászás az őrző-védő iparág zavarosában: 12 bukócég, legalább egymilliárd forintnyi elcsalt adó, semmiről sem tudó fővállalkozók

Az elmúlt néhány évben legalább egymilliárd forintot csalt el az a bűnözői kör, amely az őrző-védő iparág zavarosában halászik. A cégláncolat egyik végén a tisztességesnek, jogkövetőnek látszó fővállalkozók állnak, az alsóbb szinten, az úgynevezett betétcégekként működő alvállalkozók alatt azonban úgy cserélgetik a pénzlenyúló vállalkozásokat, mint luxusprosti a tangáját. A pénzek ugyanis itt, a legalsó polcon, az alvállalkozók alvállalkozóinál tűnnek el, és vándorolnak - egyelőre még - ismeretlen zsebekbe. A fővállalkozók tulajdonosai azt állítják, nekik semmi közük a szervezettnek tűnő költségvetési csalásokhoz. Amennyiben elolvassák riportunkat, lehet, hogy Önök is kételkedni fognak ebben…

A 2013 szeptemberében alapított Pro-Terminál Globál Hungary Kft., valamint a 2008 októberében létrehozott KOMPLEX Centrál Logisztika Kft. (2021. novemberig: Pro-Terminál Komplex Logisztikai Kft.) azonos tulajdonosi körhöz - Petrás Tibor és Szulyák Tibor - tartozó gazdasági társaságok. Mindkét cég jelentős szereplője az őrző-védő piacnak, előbbi éves nettó árbevétele mintegy 2 milliárd forint, utóbbié 2 milliárd 500 millió forint körül mozog. A Pro-Terminál Globál Hungary Kft. 2021-ben 24 alkalmazottat, a KOMPLEX Centrál Logisztika Kft. 33 dolgozót foglalkoztatott.

Petrás és Szulyák vállalkozói tevékenysége jóval korábban, 1995 decemberében kezdődött, amikor megalakították a PRO-TERMINÁL Kft.-t., amely közel 10 évig - látszólag - egészen jól boldogult a gazdasági életben, éves nettó árbevétele 1 milliárd 200 millió körül alakult. 2006-ban még dübörgött a vállalkozás, 1 milliárd forint feletti árbevételt produkált. Itt azonban „eltörhetett” valami, mert a kft. 2007 októberében új tulajdonos, Karsai Tibort érdekeltségébe került. A férfit túlzással sem lehet sikeres üzletembernek titulálni, ugyanis összesen 11 céget sikerült elsüllyesztenie, ebből 8-at kényszertörléssel, 3-at felszámolással. A számokból valószínűsíthető, hogy Karsai „problémás” társaságok eltüntetésére szakosodott. Nem középiskolás fokon. Ezen munkásságát a PRO-TERMINÁL Kft.-nél is folytatta. A vállalkozás cégbírósági aktájába 2009 novemberében ez került: „a Cégbíróság a rendelkezésére álló adatok szerint megállapítja, hogy a cég székhelyén, telephelyén, fióktelepén nem található, és a cég képviseletére jogosult személyek lakóhelye, tartózkodási helye is ismeretlen, illetve a cég képviseletére jogosult lakóhelye ismeretlennek minősül, mivel a lakóhelye külföldön van és nincs a cégjegyzékbe bejegyzett kézbesítési megbízottja”. 2010 februárjában a cégbíróság elrendelte a jelentős összegű köztartozást felhalmozó kft. kényszertörlését. Nem kell nagy képzelőtehetség annak megfejtéséhez, miért került a társaság egy profi cégeltüntető kezébe…

Petrás és Szulyák következő „projektjei” - a Pro-Terminál Globál Hungary Kft. és a KOMPLEX Centrál Logisztika Kft. - már más „technológia” mentén valósultak meg. Alvállalkozókat, úgynevezett betétcégeket vontak be az „okosságba”, amelyek további alvállalkozókkal, úgynevezett bukócégekkel szerződtek. A gúla tetején elhelyezkedő két kft. (fővállalkozók) teljesen törvényesen, jogkövető módon működik. Az aktuális betétcégnek hónapról hónapra elutalták/elutalják a megbízótól kapott vállalkozási díj egy részét, a betétcég (alvállalkozó) továbbutal az éppen használtban lévő bukócégnek (alvállalkozó alvállalkozója), ahol aztán szépen köddé válnak a pénzek. Ezek a bukócégek jellemzően sem az alkalmazottaik utáni járulékokat, sem a vállalkozási díj áfáját nem fizetik be az államkasszába. Kifejezetten bűnözésre, költségvetési csalásra hozták létre őket. Ezzel a módszerrel elérték azt, hogy a gúla tetején álló fővállalkozók ne kerüljenek gyanúba, hiszen egy betétcéggel elhatárolták magukat a legalsó szintre helyezett csaló cégektől. A láncolatot ezzel az egyszerű trükkel megszakították.

Egy-egy bukócéget általában 4-6 hónapig használnak, addig, amíg az adóhivatal nem kezd a köztartozások miatt „ráfeszülni” a cégre. Utána jön a csere. A munkavállalói kontingenst egy az egyben átjelentik a „szűz” cégbe, és megy tovább a verkli. Néhány hónap elteltével aztán újabb bukócég-csere következik. És ez így megy hosszú évek óta. A NAV pénzügyi nyomozóinak ingerküszöbét - érthetetlen módon - nem éri el az államnak milliárdos károkat okozó „mutatvány”.

Hírportálunk munkatársai közel tucatnyi volt és jelenlegi munkavállalóval folytattak háttérbeszélgetéseket, akik egybehangzóan elmondták: valójában a Pro-Terminál Globál Hungary Kft., illetve a KOMPLEX Centrál Logisztika Kft. stábjába jelentkeztek, a két cégnél döntöttek az alkalmazásukról, csak aztán „valahogy” teljesen más cégnél kötöttek ki. Papíron. Technikailag. Ugyanis - állításuk szerint - a munkavégzéssel kapcsolatos utasítások, információk ténylegesen a gúla tetején lévő társaságok vezetőitől érkeznek, ők döntenek arról is, mikor kell „átcuccolni” új bukócéghez. „Mindenről fent, a központban dönthetnek, csak nem bizonyítható a közvetlen kapcsolat a fővállalkozók és az alvállalkozók alvállalkozói között. A Pro-Terminálban és a KOMPLEX Centrálban hemzsegnek a volt rendőrök. Érdemes lenne megnézni a soroksári cégközpont parkolóját, micsoda autócsodák állnak ott, több tízmilliós luxusverdák. Szerintem a dolgozók nem is sejtik, hogy a munkabérükből ugyan levonják a járulékokat, de nem fizetik be az államnak, hanem elcsalják” - jegyezte meg az egyik volt dolgozó.

Lapunk 12 olyan bukócégre akadt, amelyek az elmúlt években - közvetetten - a Pro-Terminál Globál Hungary Kft.-hez, és a KOMPLEX Centrál Logisztika Kft.-hez voltak kapcsolhatók.

Vectority Kft. „f.a.” tulajdonos-ügyvezetők: Tamás Viktor (Szurdokpüspöki) és István Sándor (Kakucs). Felszámolás kezdete: 2016.07.13. Utolsó közzétett éves beszámoló: 2014. „A lekérdezett cég szerepel(t) az adóhatóságnál nyilvántartott, 180 napon túli, 100 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező - nem magánszemély - adózók listáján.”

KARTAFE Kft. „kt.a.” Tulajdonos-ügyvezetők: Karcsai Tamás Ferenc (Szolnok) és Király Péter (Budapest). Kényszertörlési eljárás: 2017.02.06. Éves beszámolót sosem tett közzé. „A lekérdezett cég szerepel(t) az adóhatóságnál nyilvántartott, 180 napon túli, 100 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező - nem magánszemély - adózók listáján.” A kft. 2017 márciusában az Erdélyi József nevével fémjelzett, hírhedt tatabányai „cégtemetőben” végezte.

New Line Project Kft. „kt.a.” Tulajdonos-ügyvezető: Svébis Zsolt (Kakucs) és Hampó Imre (Inárcs). Kényszertörlési eljárás: 2018.06.28. Éves beszámolót sosem adott le. „A lekérdezett cég szerepel(t) az adóhatóságnál nyilvántartott, 180 napon túli, 100 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező - nem magánszemély - adózók listáján.” A kft. 2018. februárban az Erdélyi József nevével fémjelzett, hírhedt tatabányai „cégtemetőben” végezte.

RAK-COMP 2017 Kft. „f. a.” Tulajdonos-ügyvezető: Volenszki Csaba (Inárcs). Felszámolás kezdete: 2018.10.24. Éves beszámolót sosem tett közzé. „A lekérdezett cég szerepel(t) az adóhatóságnál nyilvántartott, 180 napon túli, 100 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező - nem magánszemély - adózók listáján.” A kft. 2018. áprilisban az Erdélyi József nevével fémjelzett, hírhedt tatabányai „cégtemetőben” végezte.

HAM-PO Kert 2017 Kft „f. a." Tulajdonos-ügyvezető: Hampó Imre (Inárcs). Felszámolás kezdete: 2019.01.25. Éves beszámolót sosem adott le. „A lekérdezett cég szerepel(t) az adóhatóságnál nyilvántartott, 180 napon túli, 100 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező - nem magánszemély - adózók listáján.”

Premico Hungary Kft. „f. a.” Tulajdonos-ügyvezető: Lengyel Barbara (Budapest). Felszámolás kezdete: 2019.07.25. Éves beszámolót sosem tett közzé. „A lekérdezett cég szerepel(t) az adóhatóságnál nyilvántartott, 180 napon túli, 100 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező - nem magánszemély - adózók listáján.”

Amaretto Toretto Kft. „kt. a.” Tulajdonos-ügyvezető: Nagy Kálmánné (Monor). Kényszertörlési eljárás: 2021.11.09. Éves beszámolót sosem adott le. „A lekérdezett cég szerepel(t) az adóhatóságnál nyilvántartott, 180 napon túli, 100 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező - nem magánszemély - adózók listáján.”

Green Silver Gem 2019 Kft. „f. a.” Tulajdonos-ügyvezető: Svébisné Nagy Viktória (Monor) és Molnár János (Kakucs). Felszámolás kezdete: 2020.06.17. Éves beszámolót sosem tett közzé. „A lekérdezett cég szerepel(t) az adóhatóságnál nyilvántartott, 180 napon túli, 100 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező - nem magánszemély - adózók listáján.” A kft. 2019 decemberében az Erdélyi József nevével fémjelzett, hírhedt tatabányai „cégtemetőben” végezte.

WHITE WORKS CORPORATION Kft. „kt. a.” Tulajdonos-ügyvezető: Fehér Krisztofer (Budapest). Kényszertörlési eljárás: 2021.11.05. Éves beszámolót sosem adott le. „A lekérdezett cég szerepel(t) az adóhatóságnál nyilvántartott, 180 napon túli, 100 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező - nem magánszemély - adózók listáján.” A kft. 2020 májusában az Erdélyi József nevével fémjelzett, hírhedt tatabányai „cégtemetőben” végezte.

BISHOP ZOOMGARDEN Kft. „kt. a.” Tulajdonos-ügyvezető: Püspöki Dávidné (Kakucs), és Horváth Tibor (Kakucs). Kényszertörlési eljárás: 2021.09.10. Éves beszámolót sosem tett közzé. . „A lekérdezett cég szerepel(t) az adóhatóságnál nyilvántartott, 180 napon túli, 100 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező - nem magánszemély - adózók listáján.”

Béke poraikra.

A fenti cégekben - kivétel nélkül - közös „vonás”, hogy mindegyik szerepelt az adóhatóságnál nyilvántartott, 180 napon túli, 100 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező - nem magánszemély - adózók listáján. Tehát ebben az esetben ez a bűnözői kör ALAPESETBEN is egymilliárd forintnál többet csalt el. A cégeket 4-6 havonta lecserélgették. Az „ügyvezetők” közül jelentős számban vannak az Inárcs és Kakucs településeken lakcímmel rendelkezők. Több társaság - miután kiszolgálta az idejét - a hírhedt tatabányai cégtemetőben végezte, Erdélyi József úgymond „cégmenedzser” szorgos kezei között, aki azzal szerzett hír(hedt)nevet magának, hogy súlyos adóssággal terhelt társaságokat vesz a nevére és tüntet el. Százszámra.

„Úgy jöttek-mentek a cégek alattunk, hogy közben sem a munkavégzés helyszíne, sem a betöltött munkakör, sem a havi munkabér nem változott. Én például 8 cég alkalmazásában álltam, úgy, hogy egy tapodtat sem mozdultam, és ugyanazt a formaruhát viseltem. Egyik kft. sem fizetett utánam járulékokat. Nekem eléggé szervezettszerűnek tűnik ez az egész” - magyarázta egy másik egykori alkalmazott, akit - állítása szerint - ugyancsak a Pro-Terminál Globál Hungary Kft. akkori ügyvezetője vett fel, de a nevezett társaság égisze alatt - tetten érhetően - egy másodpercet sem dolgozott. „Gyakorlatilag fantomcégekhez voltunk bejelentve, amelyeket úgy váltogattak, hogy csak kapkodtuk a fejünket” - tette hozzá.

Jelenleg - MÉG - két cég van az élők soraiban, de egyértelmű jelek utalnak arra, hogy már ezeknek sincs sok hátra.

NEW LEVEL SERVICES D.O.O. SUBOTICA Magyarországi Fióktelepe. A külföldi vállalkozás képviseletére jogosult személy: Nagy András Richárd (Budapest). A 2021. évre vonatkozó éves beszámolót a cég nem tett közzé. „A lekérdezett cég szerepel(t) az adóhatóságnál nyilvántartott, 180 napon túli, 100 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező - nem magánszemély - adózók listáján.” A gazdasági egység, anélkül, hogy munkaerőt toborzott volna, 318 alkalmazottat foglalkoztat. Kivétel nélkül olyanokat, akik megfordultak a fenti 10 cégben, vagy azok többségében.

Klecskomix 22 Kft. (alapítás dátuma: 2022. március 16.) Tulajdonos-ügyvezető: Horváth Tibor (Kakucs). A remek üzletemberi adottságokkal rendelkező férfi neve már felbukkant korábban, a 2021 szeptemberében kényszertörléssel „elborított” BISHOP ZOOMGARDEN Kft. tulajdonos-ügyvezetőjeként.

A cégláncolat elején található Pro-Terminál Globál Hungary Kft. és a KOMPLEX Centrál Logisztika Kft. tulajdonosai, Petrás Tibor és Szulyák Tibor nyilatkoztak a felmerült furcsaságokról. Reagálásuk lényege alább olvasható.

„Az, hogy a Pro-Terminál Globál Hungary Kft. és a KOMPLEX Centrál Logisztika Kft. sorozatosan „elborított” cégekkel dolgozik, tényszerűen cáfolható. Levelükben olyan cégeket említenek, amely cégekkel közvetlen kapcsolatban biztosan nem álltunk. Közvetett kapcsolatot a világ szinte bármely két cége között lehet találni. Ezekről a cégekről semmilyen információval nem rendelkezünk. Azt, hogy az alvállalkozóink a saját partnereikkel, dolgozóikkal hogyan járnak el, nem kötelező ellenőriznünk, és sok esetben az üzleti titok miatt erre lehetőség sincsen. Amennyiben a Pro-Terminál Globál Hungary Kft. vagy a KOMPLEX Centrál Logisztika Kft. valamelyik alvállalkozójának partnerkapcsolataival, azok adómoráljával problémájuk van, akkor nem minket, hanem az illetékes céget szükséges megkeresniük.”

 

A bűzlő ügy legfrissebb fejleménye: június elején - kevéssel azt követően, hogy hírportálunk kérdésekkel kereste meg a két fővállalkozó társaság tulajdonosait - arról értesítették a NEW LEVEL SERVICES D.O.O. SUBOTICA Magyarországi Fióktelepe és a Klecskomix 22 Kft. állományába tartozó munkavállalókat, hogy „A mai naptól másik cégbe leszünk bejelentve! A fővállalkozó (Pro Terminál) természetesen marad!” Nocsak. Hát, mégis?

A Pro-Terminál Globál Hungary Kft. 2018-ban 55 millió, 2019-ben 73 millió, 2020-ban 91 millió, 2021-ben 82 millió forint adózott eredményt ért el. A KOMPLEX Centrál Logisztika Kft. 2018-ban 112 millió, 2019-ben 87 millió, 2020-ban 114 millió, 2021-ben 80 millió forint adózott eredménnyel büszkélkedhetett.

Azokról a százmilliókról (levont és lenyúlt járulékok, benyelt áfa), amelyeknek a cégláncolat végén lévő bukócégeknél veszett nyoma, a bűnügyi hírportál nem rendelkezik pontos információkkal. Ami ennél sokkal szomorúbb: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal sem. Egy biztos: valakiknek a zsebeit gazdagítják a szédületes pénzek. Ezek az úgynevezett üzletemberek vígan élik világukat, nyakig luxusban, miközben a tisztességesen működő vállalkozások, valamint a bérből élők újabb és újabb megszorításokat kénytelenek elszenvedni.

Rendben van ez így?