Aktuális

Nem kért bocsánatot a veronai halálbusz sofőrje, Varga János

Hátat fordított a gyászolóknak, és senkinek nem nézett a szemébe a veronai buszbaleset okozója. A szeretteik hiányát feldolgozni képtelen hozzátartozók bocsánatkérést követeltek, de Varga János szíve nem esett meg rajtuk, és a megbánás legapróbb jelét se mutatta. A tárgyalóteremben lincshangulat lett úrrá.

Először váltótársára akarta kenni a cselekményt

Varga Jánost kéz- és lábbilincsben, három bv-alkalmazott kísérte a Fővárosi Törvényszék tárgyalóterméhez. A folyosóról nyíló előtérben újságírók és gyászolók sokasága várta. Az egybegyűlteknek hátat fordított, és bár többen is megpróbálták szóra bírni, egyetlen hang sem hagyta el a torkát.

„Ilyen ember maga! Még a szemünkbe sem mer nézni!” - mondta egy felháborodott édesanya, aki a középiskolás lányát veszítette el a közlekedési katasztrófában.

Mint ismert, 2017. január 20-án a Szinyei Merse Pál Gimnázium tanárait és diákjait szállító busz egy sítúráról hazafelé tartva fékezés nélkül egy hídpillérnek csapódott és kigyulladt. A baleset következtében összesen 18-a vesztették életüket, többen pedig megsérültek. A volán mögött az a Varga János ült, aki a felelősséget az olasz bíróságon megpróbálta a balesetben szintén elhunyt váltótársára és barátjára kenni. A védekezési taktikája megbukott, és a bíróság végül hat év szabadságvesztésre ítélte. Varga nem vonult börtönbe önszántából, ezért az olasz hatóságok kiadták ellene az európai elfogatóparancsot. A magyar rendőrök őrizetbe vették, a sofőr pedig másnap kérvényezte, hogy a büntetést Magyarországon tölthesse le. 

A keddi tárgyalási napon eldőlt, hogy hazánk megtagadja az olasz hatóságok által kiadott elfogatóparancs végrehajtását, és egyben 30 napra, vagyis december 16-ig elrendeli az ideiglenes végrehajtási letartóztatását. Miközben a bíró ezeket bejelentette, a gyászolók lelkes tapsolással fejezték ki egyetértésüket.

Varga János jogi képviselője a jelenlevő gyászolók heves tiltakozása közepette bejelentette, hogy kérvényezik a férfi bűnügyi felügyeletének elrendelését. Ez a letartóztatásnál egy enyhébb kényszerintézkedést jelentett volna, vagyis Varga hazamehetett volna, mi több, az őt visszafogadni hajlandó munkahelyére is bejárhatott volna nyomkövetővel a bokáján. Az elhunytak hozzátartozói szerint V. csak az időt szeretné húzni, ám a jogász ezt máshogy látja.

„A terhelt nem szeretné magát kivonni a büntetés letöltése alól, de a jog lehetőséget biztosít neki, hogy a bevonulás előtt rendezze az életét. Három kiskorú gyermekről gondoskodik, a családjának pedig szüksége lenne az ő keresetére is” - magyarázta a Borsnak N. Tóth Máté ügyvéd. „Varga Jánost is megviselték a történtek, az eljárás és a médiafigyelem, illetve a jelenlegi körülmények (a gyászolók tüntetőleges jelenléte) is feszélyezik”.

Szendrei Endre az unokahúgát veszítette el a balesetben. Felháborítónak tartja V. a tárgyaláson tanúsított viselkedését.

„Szomorú, hogy a mai napig nem kért senkitől bocsánatot, és mindent elkövet, hogy kibújjon a felelősségre vonás alól. Attól tartunk, hogy Vargának végül a hat évet sem kell majd kitöltenie, hiszen jó magaviselet miatt akár négy év után is szabadlábra helyezhetik” - mondta indulatosan Szendrei.