Aktuális

Jól beolvasott a honvédelmi miniszternek a honvédség egyik elbocsátott őrnagya

Varga Csaba Istvánnal, a Magyar Honvédség volt hivatásos őrnagyával készített interjút Gulyás Márton a Partizán YouTube-csatornán. A korábbi katona azzal került be a hírekbe, hogy bár több missziót megjárt, éles tűzharcban csapatot vezetett, és még csak 42 éves, mégis megvált tőle a Magyar Honvédség, de nem tudja megmondani, miért.

Söpröget az új miniszter

Varga Csaba István napokkal ezelőtt a Facebook-oldalán írta meg, hogy elbocsájtották a honvédségtől. 

A szó szoros értelmében, a fiatalítási tisztogatás áldozata lettem, és most figyelj, 42 évesen 21 év szolgálati viszonnyal. Ti csesztetek már ilyet? 42 évesen rohadt öreg lettem. Éppen hogy hazajöttem Irakból és rá három hétre kezembe nyomják Bobika (Szalay-Bobrovniczky Kristóf, honvédelmi miniszter - a szerk.) szerelmetes levelét” - írta a bejegyzésében.

A történethez hozzátartozik, hogy januárban megjelent egy rendelet, miszerint a 45. életévüket betöltött és legalább 25 év szolgálati viszonnyal rendelkező katonák szolgálati viszonya megszűnik. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter akkor azt mondta: nemzetközi tapasztalattal, nyelvtudással rendelkező vezetőkre van szükség.

Varga Csaba István pedig pont ilyen volt. A Partizán műsorában elmondta, hogy beszél angolul, két diplomát megszerzett az elmúlt időszakban, elvégezte a jogászképzést, valamint a humánerőforrás-menedzser szakot is.

A 19 év alatt voltam szakaszparancsnok, századparancsnok-helyettes, személyügyi tiszt, ügyeletes tiszt, felderítőtiszt és végül egy tartalékos zászlóalj törzsfőnöke. Öt misszióban voltam. 2005 Koszovó, 2010 és 2013 Afganisztán, 2019 és 2022 Irak. A 2010-es missziómban a kis mentorcsoportom élén részt vettem egy többórás tűzharcban. Figyeltek? TŰZHARC! Mi van most a szomszédban? Háború. Milyen tapasztalat nincs a honvédség 98 százalékának? Segítek HARCI! Erre ki***nak egy olyan tisztet, akinek meg van” - írta a bejegyzésben. 

Varga elmondása szerint folyamatosak január 20. óta az elbocsájtások, amik, mint fogalmazott, teljesen ad hoc történnek. Úgy tudja, minden parancsnoknak le kellett írnia, kinek a munkáját tudják nélkülözni, amit megtettek. Ezt a listát eljuttatták a Honvédelmi Minisztériumnak, ők elkezdték kiosztani ezek alapján a kirúgásokat.

Varga levelében sem volt indoklás, de felhívta a parancsnokát, aki megerősítette: nem volt rajta az általa leadott listán. A parancsnokok kevesebb embert adtak le a névsorban, de azt „fent” kibővítették. 

Azt nem tudja, kik állíthatták össze a végleges névsort, de szerinte nem katonák voltak, nem is hozzáértő emberek.