Aktuális

Összeomlás: rengeteg benzinkúton nem lesz üzemanyag a jövő héten

Több hazai benzinkút tulajdonosa is beszámolt arról, hogy a Mol levélben tájékoztatta őket, a november 21. nappal kezdődő héten nem kapnak semmilyen üzemanyagot. Úgy tudni, a nagyobb töltőállomások csökkentett mennyiséget kapnak.

A nagyobb töltőállomások csökkentett mennyiséget kapnak

Több hazai benzinkút üzemeltetője arra panaszkodik, a Mol levélben értesítette őket: jövő héten, azaz a november 21. nappal kezdődő héten nem tud biztosítani számukra sem dízelt, sem benzint.

Az olaj- és gázipari vállalat minden héten tájékoztatja a kutakat arról, hogy a szerződésben foglalt üzemanyag-mennyiség hány százalékát tudja adni. Ez az utóbbi időszakban sok helyen csak 25 százalék volt. A holtankoljak.hu is megosztotta Facebook-oldalán azt a levelet, amelyet a Mol küldött csütörtök délután az érintetteknek.

A cég azt írta, hogy az ország működése és energiaellátása érdekében a 47. héten dízelt és motorbenzint sem tud biztosítani. Úgy tudni, hogy a döntés 260 céget érint, amely összesen 450-500 kutat birtokol. Ezeken a kutakon a jövő héten várhatóan teljesen elfogy az üzemanyag, mert a Mol nem szolgálja ki az üzemeltetőket.

Magyarországon összedőlt az üzemanyag-ellátás

Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke azt mondta: „Magyarországon összedőlt az üzemanyag-ellátás. Folyamatos üzemanyaghiány alakult ki.”

Egri Gábor közölte azt is, hogy a szövetség számításai szerint kőolajból csupán 30 napra elegendő tartalék van, míg gázolajból és benzinből mindössze 34 nap. „Jogszabályban rögzített mennyiségben nem állnak rendelkezésre a tartalékok” - mondta, majd hozzátette: nem tudják értékelni, hogy egy piaci szegmenst kizárnak egy intézkedéssel.

Úgy tudni, a nagyobb töltőállomások csökkentett mennyiséget kapnak üzemanyagokból.

„Számunkra Magyarország működése és ellátásbiztonsága a legfontosabb, ezért felelős vállalatként átmeneti korlátozásokat vezetünk be, hogy országszerte biztosítani tudjunk üzemanyagot” - közölte a Mol, hozzátéve, hogy az intézkedéseket számos körülmény szükségessé teszi.