Aktuális

Visszatették a Kúria folyosójára a nyilaskeresztesek kúriai elnökének portréját, mert „a múltat nem lehet eltörölni”

A Kúria földszinti díszterme felé vezető hosszú folyosón ott van minden volt kúriai elnök portréja. Pedig ahogy a hvg.hu is írja, nemrég még volt a képek között fotó nélküli keret azzal a felirattal, hogy az illető portréját „a vészterhes időkben vállalt szerepe miatt nem állítják ki".

Az illető az 1944 novemberében kinevezett, később Németországba menekült Szemák Jenő volt, a nyilaskeresztesek kúriai elnöke, akinek fotója a hvg.hu információi szerint nemrég visszakerült a falra. A kép alatt a következő olvasható:

„Dr. Szemák Jenő a nyilas hatalomátvételt követő alkotmányellenes kinevezését kényszerű szükség nélkül fogadta el. A Kúria kitelepítését Sopronba fenyegetést alkalmazva támogatta.”

A lap kérdésére a Kúria azt írta, hosszú tanácskozás után döntöttek úgy, hogy kiteszik a portrét, de hogy miért döntöttek végül így, és ki rendelte el a kép visszarakását, nem közölték. Annyit írtak, hogy Szemák kúriai elnökök közötti helyét illetően két szempontnak kellett eleget tenni, egyrészt a történeti hitelességnek, másrészt az elnöki tevékenység megítélésének. Illetve hogy korábban egyszerűen csak kint volt a portréja, ami a történeti hitelességnek megfelel, de a másik szempontot figyelmen kívül hagyta. A Kúria szerint ezt kifogások is érték, emiatt a képet levették, csak egy üres keret maradt a helyén, amivel azonban a történeti hitelesség sérült.

Ezért visszatették a képet egy magyarázó szöveggel együtt.

„Meggyőződésünk, hogy a múltat nem lehet eltörölni, hanem fel kell dolgozni, ezért nem lehet eltüntetni dr. Szemák Jenő képét a kúriai elnökök közül. Az eseményekkel, tényekkel - azokat az adott történelmi keretek között értelmezve - szembe kell nézni.”