Aktuális

Bebizonyosodott: ruszkik lőtték ki rakétával a maláj utasszállító repülőt, a tragédia 298 ember életét követelte

Egy holland bíróság meghozta ítéletét a Malaysia Airlines MH17-es járatának 2014-es, Ukrajna fölött történő, 298 utas és a személyzet halálát okozó lezuhanása miatt indított perben: két orosz és egy ukrán állampolgárt bűnösnek találtak, és életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték őket.

Az oroszok gátlástalanul gyilkolnak

Az illetékes holland bíróság távollétükben életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélt csütörtökön két orosz és egy oroszbarát ukrán szeparatistát 298 ember halála okozásáért a Malaysia Airlines MH17-es járatának Kelet-Ukrajna felett történt lelövésével kapcsolatban.

A kelet-ukrajnai szakadárok ellenőrzése alatt álló területen található Pervomajszk település mellől orosz gyártmányú, Buk típusú légvédelmi rendszer rakétájával lőtték le nyolc évvel ezelőtt a maláj légitársaság MH17-es járatszámú repülőgépét - közölte ítéletében a holland bíróság.

A Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó repülőgépét 2014. július 17-én Kelet-Ukrajna felett érte rakétatalálat.

Az amszterdami Schiphol nemzetközi repülőtér közelében rendkívüli biztonsági intézkedések mellett, a vádlottak távollétében tartott ítélethirdetésen Hendrik Steenhuis elnöklő bíró hangsúlyozta: 2014 májusától Oroszország teljes ellenőrzést gyakorolt az ukrajnai szakadár Donyecki Népköztársaság (DNR) felett, ahonnan azt a rakétát kilőtték, amely a repülőgépen tartózkodó mind a 298 utas - köztük 196 holland és 27 ausztrál állampolgár -, valamint a személyzet halálát okozta.