Aktuális

Se sportfogadás, se kriptovaluta: eurómilliókkal húzta le ügyfeleit, majd felszívódott Rauch Attila - jelenleg Dubajban költi az EarnCorp-károsultak pénzét

2022 őszén kezdődött az a bűncselekmény-sorozat, amelynek több mint kétszáz ember esett áldozatául, az okozott kár 5-7 millió euróra (mintegy 1 milliárd 900 millió-2 milliárd 600 millió forintra) tehető. A főkolompos egy magyar-osztrák férfi, Rauch Attila. A férfi hónapok óta Dubajban tartózkodik „menekülő pozícióban”. A Privátkopó bűnügyi portál munkatársai az elmúlt hetekben több károsulttal folytattak háttérbeszélgetéseket az ügyben, így rajzolódott ki az alábbi történet.

A menekülőben lévő főkolompos

A nem különösebben tehetséges, átlagos életet élő Rauch Attila 2021 őszén úgy határozott, hogy gazdaggá teszi magát. Mivel tudása, felkészültsége erre nem kínált lehetőséget, mások megkárosítása révén kívánt csillogó életet biztosítani magának.

Egy, már létező úgynevezett sportfogadási rendszert - részben - „indigózva” kezdett pénzgyűjtésbe. A kopírozott Daxio rendszer lényege, hogy - a mesterséges intelligenciát felhasználva - különböző sportágak mérkőzéseire fogadást köt az úgynevezett SportsBOT program (amit Rauch „vállalkozásánál” EarnBOT névre kereszteltek), és helyes tipp esetén nyereséggel növelten kapja vissza a pénzét a „fogadó”. (A másik hivatkozás, amellyel az átverő a naiv befektetőket hülyítette: kriptovaluta kereskedéssel kapcsolatos ügyletekkel realizálható zsíros nyereség lehetősége - ami szintén ordas hazugság volt.)

A Fidesz legfelső köreihez tartozó politikusokkal (különösen az egyik fontos tárcát irányító miniszterrel) jó kapcsolatot ápoló Rauch létrehozta az earncorp.org nevű, látszólag sportfogadások kötésére pozícionált, valójában piramisjátékot bonyolító internetes oldalt és hozzákezdett a gyanútlan befektetők megkopasztásához. Jellemzően a segítőivel toboroztatott palimadarakat, akiknek az első évre HAVI 20 százalék, az első évet követően pedig HAVI 15 százalék biztos hozamot ígért a befizetett összegekre. A mesés lehetőség egyre több és több embert tántorított el a realitástól, attól, hogy tisztességesen, a törvényeket betartva havi 20, illetve 15 százalék nyereséget képtelenség produkálni - írja a Privátkopó bűnügyi portál.

A Bécsben és Budapesten élő Rauch az első néhány hónapban még megfizette a havonta esedékes hozamokat. Na, nem a sportfogadáskötésekből származó bevételekből, ugyanis ilyenről a valóságban szó sem volt, a szélhámos nem rendelkezett semmilyen EarnBOT-tal (legfeljebb fabottal), hanem a rendszerbe újonnan belépő rászedettek pénzéből folyósította a „nyereségeket”, ami növelte a befektetők iránta táplált bizalmát. Azonban később - ahogy emelkedett a csőbe húzottak száma - elmaradoztak a kifizetések. Először csak csúsztak néhány hetet, aztán teljesen megszűntek. Ahogy a piramisjátékok esetében az lenni szokott. Egy ideig ment a hitegetés, hogy „majd ekkor, majd akkor lesz pénz”, aztán jött a nagy csend. Ami ennél is megdöbbentőbb: Rauch Attila segítői/pénzgyűjtői még ebben az időszakban is intenzíven verbuválták a lehúzásra alkalmas személyeket, pedig már egyértelmű volt, a hajó elsüllyedt.

Ami igazán fájdalmas volt az ügyfelek számára: nem csak a havi nyereségeket vesztették el, hanem a befizetett alapösszegeket (törzsbetétet) is. Voltak, akik „csak” 100 ezer-200 ezer eurót, de akadtak olyanok is, akik 500 ezer-800 ezer eurót buktak.  

Az Earncorp kedvicsináló, promóciós videója

Az ötletgazda eközben szédítő tempóban gazdagodott: magánrepülőgép, bécsi luxus körömszalon a feleségnek, méregdrága autócsodák, arany ékszerek, nagyvilági élet… Mindez az adóhatóság elől eltitkolt módon, a becsapottaktól elvett pénzekből.

2023 májusától Rauch elérhetetlenné vált a befektetők számára. A telefont nem veszi fel, az e-mailekre nem reagál. A Privátkopó információja szerint Dubajban „kempingezik”, várja a botrány kirobbanását, majd annak elültét. Úgy tudni, az egyre dühösebb károsultak közül többen azt tervezik, hogy - közösen - baráti látogatást tesznek az Egyesült Arab Emírségekben és kávézásra invitálják a nagystílű csalót…

(A következő cikk témája a Rauchot hónapokon át segítő, az érdekében „ügyfeleket” felhajtó pénzgyűjtők tevékenysége lesz- ígéri a Privátkopó.)