Aktuális

Izraelben már miniszteri szinten szorgalmazzák a palesztinok „önkéntes kivándorlását” a Gázai övezetből a világ országaiba

Becalel Szmotrics izraeli pénzügyminiszter kedden kijelentette, hogy a Gázai övezet nem képes fennmaradni független egységként, ezért az ott élő palesztinok jobban tennék, ha önként elhagynák a területet és más országokba távoznának.

A zsidók „palesztinmentes” övezeteket akarnak

Szmotrics azt mondta, hogy támogatja az izraeli parlament két képviselőjének felhívását, akik egy újságcikkben szólították fel a világ országait, hogy fogadják be a Gázai övezetből menekülni akaró palesztinokat.

Danny Danon, az Izraelben kormányzó Likud, valamint Ram Ben Barak, az ellenzéki Van Jövő párt parlamenti képviselője nemrég közösen írt cikket a The Wall Street Journal című amerikai lapba.

„Még a viszonylag csekély számú - akár csak tízezer - gázai befogadása is jelentősen javítana az övezetbeli humanitárius helyzeten. A nemzetközi közösségnek erkölcsi lehetősége és kötelessége, hogy együttérző legyen a gázai lakossággal, és közreműködjön a Közel-Kelet békéjének és stabilitásának, a gázaiak jobb életkörülményeinek megteremtésében” - írták a cikkükben a képviselők.

A pénzügyminiszter szerint egy olyan kis terület, mint a Gázai övezet természetes erőforrások nélkül nem tud fennmaradni, és hozzátette hogy „Izrael Állam többé nem lesz képes elfogadni egy független egység létezését a Gázai övezetben”.

„Üdvözlöm a gázai arabok önkéntes kivándorlási kezdeményezését a világ országaiba. Ez a megfelelő humanitárius megoldás a gázai lakosok és az egész régió számára 75 évnyi menekültválság, szegénység és veszély után” - közölte Szmotrics. A jobboldali Vallásos Cionisták nevű párt elnöke nem csak pénzügyminiszter, hanem a katonai igazgatás alatt álló Ciszjordánia ügyeiért is felel.

Szmotrics a múlt héten írt levelet Benjámin Netanjahu kormányfőnek és Joáv Galant védelmi miniszternek, amelyben kifejtette, hogy „arabmentes biztonsági zónákat” akar a ciszjordániai zsidó telepek körül.

Levelében Szmotrics azt állította, hogy az elmúlt hetekben többször is felvetette Netanjahunak a „palesztinmentes” övezetek lehetőségét, és ő a kérdés megvizsgálására utasította Herci Halevit, a hadsereg vezérkari főnökét. Szmotrics szerint ennek ellenére nem történt előrelépés az ügyben.