Aktuális

Bukarestben még mindig nem tudják, hogy nem azt kell nézni, amit mond vagy mutat - Orbán sálja miatt áll a bál

A román külügyminisztérium határozott rosszallását fejezte ki Magyarország bukaresti nagykövetének Orbán Viktor miniszterelnök gesztusával kapcsolatban, aki egy olyan szurkolói sállal jelent meg vasárnap a magyar-görög labdarúgó-mérkőzésén, amelyen Nagy-Magyarország térképe szerepelt - írja a Transtelex.

Nem tudja, mi illik, és mi nem

Orbán a hivatalos közösségi oldalán szereplő videóban gratulált a magyar labdarúgó-válogatottban karrierjét záró Dzsudzsák Balázsnak, a felvételen jól látható a Nagy-Magyarországot ábrázoló motívum.

A román külügyi tárca szerint a magyar miniszterelnök gesztusa nyilvánvalóan ellentétben áll a kétoldalú párbeszéd újraindítását övező nyitottsággal, amelynek jegyében a román külügyminiszter a közelmúltban tett budapesti látogatása során mind a kormányfővel, mind a magyar kollégájával folytatott konzultációi alkalmával megnyilvánult.

A román diplomácia ugyanakkor kiemelte: elfogadhatatlannak tart mindenfajta revizionista megnyilvánulást, bármilyen formát is öltsön az, hiszen ellentétes a valósággal, valamint Románia és Magyarország kétoldalú kapcsolatainak kiépítése érdekében tett kölcsönös vállalásaival, nevezetesen az 1996. szeptember 16-án, Temesváron aláírt jószomszédi viszonyról szóló szerződéssel, illetve a két évtizede elfogadott Stratégiai Partnerséggel.

A horvátok sem örülnek

Andrej Plenkovics horvát kormányfő nem látta azt a videót, amelyen Orbán Viktor magyar miniszterelnök Nagy-Magyarország-sálat visel. „Ami a sálakat illeti, én nem láttam, és nem akarok mások sáljával foglalkozni. Ami pedig a Horvátországgal szembeni területi igényeket illeti bárki, így Magyarország részéről is, ezek abszolút elfogadhatatlanok, számunkra ez nem opció” - jelentette ki a horvát miniszterelnök.