Aktuális

„Csak azért mentem el egy kiállításmegnyitóra, hogy ott jóllakhassak végre pogácsával” - egy pályakezdő tanár nyílt levelet írt Orbán Viktornak

A pályakezdő gimnáziumi tanár tavaly kapta meg hat év egyetemi tanulás után a diplomáját. Kétszakos tanári mesterdiplomával, két nyelvvizsgával és hatalmas lelkesedéssel lépett a pályára - derül ki a PDSZ honlapján megjelent nyílt levélből. Tudta, hogy nem lesz gazdag, de nem is vágyott soha semmiféle luxusra, ő - mint írja - csak egy nyugodt, tisztességes életet szeretett volna. „Az Ön édesanyja pedagógusként is dolgozott. Ha most lenne az Ön édesanyja fiatal tanár, tőle is sajnálná a tisztességes megélhetéshez szükséges fizetést?” - teszi fel a kérdést levelében, amit Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett.

„2021-ben egy mesterdiplomával rendelkező pályakezdő tanár bére nettó 145 ezer Ft, amihez még 15 ezres pótlék társul, vagyis mindenestől 160 ezret visz haza az ember.” Egy penészes, szuterén, 17 négyzetméteres lakásnak nevezett lyukat tud bérelni havi 70 ezerért, ahol nincs fűtés sem, csak elektromos, ami most télen úgy megnyomja a rezsit, hogy 50 ezer körül van havonta úgy, hogy csak 19-20 fok van a szobában.

Tehát a 160 ezres fizetéséből 120 ezret visz el a lakhatás. A maradék 40 ezerből kell „megélnie”.

„Elmondom, milyen ma Magyarországon pályakezdő tanárként élni: több mint egy hónapja tönkrement a hajszárítóm, de nem tudok újat venni. Karácsony előtt meg kellett beszélnem az ismerőseimmel, családommal, hogy ne készüljenek nekem semmivel, mert most nem vagyok olyan helyzetben, hogy bárkinek ajándékot tudjak venni. Szinte kizárólag üres tésztán/rizsen élek, mert másra nem futja, akárhogy spórolok. Előfordult már, hogy a tanári WC-ből hoztam el egy WC-papírt, mert nem volt pénzem otthonra venni. Az egyetlen csizmám úgy néz ki, mint egy hajléktalané, de nincs pénzem újra. Volt már olyan, hogy csak azért mentem el egy kiállításmegnyitóra, hogy ott jóllakhassak végre pogácsával. Ha jelenleg jönne egy váratlan nagyobb kiadás az életembe (a nagyobb az én esetemben 20 ezer Ft feletti összeget jelent), akkor nem tudnám megoldani. Vagy pedig utcára kerülnék” - ecseteli a helyzetét a fiatal pedagógus.

„Nincs ruhapénz, nincs év végi jutalom, nincs cafeteria, nincs a világon semmi pluszjuttatás” - írja. „Nincs semmi szociális védőháló alattam, hiába dolgozom szívem-lelkem beleadva, a hajléktalanság peremén egyensúlyozom.”

Megjegyzi, a 2022-es évtől szinte mindenkinek 20 százalékot emeltek a fizetésén. „Kivéve tanárokat, mi egy 10%-os pótlékemelést kapunk… Miért ér az én munkám gimnáziumi tanárként ennyire keveset? Egy azonos végzettségi szinten lévő bölcsődei dolgozó 100 000 Ft-tal többet kap a munkájáért. Miért? Egy szintén az államnak dolgozó vasutas/buszsofőr/irodai munkás miért ér ennyivel többet a tanároknál?" - kérdezi a fiatal tanár.

Pesti Riport: 12 éve van hatalmon a Fidesz elnevezésű bűnszervezet. A párt éhes disznói azóta fosztogatják az országot. Gátlástalanul. Visznek mindent, még azt is, ami le van betonozva. Az Orbán-pereputty tagjainak már akkora vagyona van, hogy ők maguk sem tudják a pontos számot. Egy ostoba, faék egyszerűségű gázszerelő neve alatt ezermilliárdokkal csapolták meg a közvagyont az elmúlt bő egy évtizedben. Rázzák a rongyot, minden létező luxust megteremtettek maguknak, tejben-vajban fürdenek, miközben a lakosság mintegy 40 százaléka a lét és a nem lét határán szenved. De ez a birka, eltunyult nép még mindig kussol. Nyílt leveleket irkál, az élelmiszerboltokban és a gyógyszertárakban szitkozódik, a Facebookon „keménykedik”, de máshoz már nincs vér a pucájában. Inkább nélkülöz, elnyűtt ruhákban jár, a kisgyerekét zsíros kenyerekkel tömi, kétnaponta fürdik. A választásra jogosultak közel harmada rendszeresen nem megy el szavazni. Még ennyire sem képes a saját sorsa érdekében. De panaszkodni, rinyálni, sírdogálni, arra képes. Hová lett a magyar virtus? Hová lett a gerinc, a tartás? Mi lett veletek, Magyarok? Hová lett belőletek az életösztön?

Minden nemzetnek olyan kormánya van, amilyet megérdemel. Aki nyavalyog, de nem változtat, annak még nem fáj eléggé…

Készüljetek szépen a márciusi „Békemenetre”. Orbánnak szüksége van rárok. Hogy tovább lophasson tőletek.