Aktuális

Minden ötödik hazai cég tervezi a mesterséges intelligencia használatát - a következő 10 évben 300-320 millió munkahely szűnhet meg a világon az MI-alapú megoldások miatt

A cégek több mint 15 százaléka már használ mesterséges intelligenciára (MI) épülő megoldásokat, és minden ötödik tervezi ilyen szoftver bevezetését a hatékonyság növelése érdekében - derül ki a profession.hu felméréséből, amelyben 197 vállalatot kérdeztek meg.

A válaszadók 62 százaléka nyilatkozott úgy, hogy még sosem használt, míg negyedük nem tudja, hogy használt-e már MI-alapú megoldást.

A tapasztalattal rendelkezők a ChatGPT-t említették spontán módon. A támogatott kérdésfeltevéskor azonban jóval többen jelezték, hogy használtak már beszéd- és arcfelismerő rendszert, drónt, virtuális asszisztenst, robotot, képelemző szoftvert vagy önvezető autót. Mindössze 3 százalék volt azok aránya, akik nem alkalmaztak még semmilyen MI alapú megoldást.

A felmérésből kiderül: a megkérdezettek 4 százaléka alkalmazott már a munkaerő-toborzásnál mesterséges intelligenciát és erről kedvező tapasztalatokat szereztek: lerövidíti a toborzásra szánt időt, segíti az objektív döntéshozatalt. A válaszadók az MI nyújtotta lehetőségeket elsősorban a toborzási kampányok tervezésében (72 százalék) és kiértékelésében (85 százalék) tudják elképzelni. A megfelelő jelöltek megtalálásához 77 százalék használná, míg az álláshirdetés megírásához 64 százalék, a minőségi jelöltek kiválasztásában pedig 53 százalék.

Szakértők szerint a következő tíz évben 300-320 millió munkahely szűnhet meg a világon a mesterséges intelligencia alkalmazása miatt.

Formálódik a robotok társadalma.