Aktuális

Meggondolta magát a bohóc Bige László, mégsem zár be a Nitrogénművek

Bige László tegnap délelőtt még azt állította, hogy 93 év után befejezi gyártói tevékenységét a Nitrogénművek. Bige szerint a júliusban megjelent, a szén-dioxid-kvóta kiosztására és eladására is adóterhet előíró rendelet olyan gazdasági környezetet teremtett, amelyben lehetetlen a többletköltség érvényesítése az árakban. Azonban este az RTL Híradó stábjának már azt mondta, hogy harcolni fognak, és nem rúgják ki az embereiket.

 

Teljesen komolytalan ez az ember

Meggondolták magukat, nem állítják le véglegesen a termelést, nem bocsátják el az embereket, és minden lehetséges jogi lehetőséggel élni fognak a Nitrogénművek megmentéséért - mondta Bige László elnök-vezérigazgató, aki az RTL Híradónak adott exkluzív interjút. 

Bige László elmondta, hogy a Nitrogénművek Európa egyik legkorszerűbb műtrágyagyára, és magyar tulajdonban van.

A szén-dioxid-kvóta adója az ok, amiért ezt a döntést hoztuk. Ez kizárólagosan arról szól, hogy rendelet útján elvegyék a pénzünket, és bizonyos körök hozzájussanak a Nitrogénművekhez, amit már régóta szeretnének. Nem másról szól” - fogalmazott Bige László.

Emlékeztetett arra, hogy korábban írtak már a szakminiszternek, de meggondolták magukat: nem állítják le véglegesen a termelést. Ehelyett azt mondta: „küzdeni fogunk érte, hiszen az ETS-rendszer megadóztatása jogellenes, törvényellenes, ez a mi jogászaink véleménye. El fogunk menni az összes olyan jogi fórumhoz Európában és Magyarországon, amihez nekünk lehetőségünk van”.

Kiemelte, hogy a cég lehetetlen helyzetbe kerül versenytársaival szemben. A magyar különadó ugyanis a műtrágya gyártását tonnánként nagyjából 20 ezer forinttal drágítja meg, amit a tulajdonos szerint nem lehet kigazdálkodni. De nem is szeretnék, ugyanis jogszerűtlennek gondolják, mert a szén-dioxid-kvótákra vonatkozó uniós rendeleteket sértheti.

Az is kiderült, hogy az embereiket sem fogják elengedni, és minden jogi fórumon küzdeni fognak azért, hogy helyreálljon a törvényes rend. Elmondása szerint készültek ugyan a csoportos létszámleépítésre, de nem adták le a papírokat. A vezető szerint idén biztosan nem indul újra a termelés a Nitrogénművekben, de „nem megyünk feltett kézzel a vágóhídra, és nem hagyjuk magunkat” - fogalmazott.