Aktuális

Még drágább az ételed: átlagosan 23 százalékkal emelkednek idén az élelmiszerárak

Az Ukrajna elleni orosz háború okozta sokk következtében idén meredeken emelkednek a globális energia- és élelmiszerárak - derül ki a Világbank negyedévente ismertetésre kerülő, árupiaci kilátásokról szóló jelentéséből.

 

A búza ára rekordmagasra emelkedik

A dokumentum összeállítói szerint az idén a globális energiaárak 50,5 százalékkal emelkednek tavalyhoz képest.

Az élelmiszerárak az idén - átlagosan - várhatóan 23 százalékkal nőnek. A Világbank a legjelentősebb, 30 százalékos növekedést a növényi étolajok szegmensében várja az idén. Emellett a műtrágyák drágulása elérheti a 70 százalékot, ami az egyik okozója a mezőgazdasági termékek áremelkedésének.

Tavaly az energiaforrások ára csaknem megduplázódott, az élelmiszerek ára 31 százalékkal nőtt. A Világbank megjegyzi, hogy az elmúlt két évben az energiaárak emelkedése az 1970-es évek eleje óta a legjelentősebb volt. Az élelmiszerek - amelyeknek a legnagyobb beszállítója Oroszország és Ukrajna -, valamint a műtrágyák drágulása 2008 óta a legnagyobb volt.

A Világbank előrejelzése szerint idén a búza 40-43 százalékkal nő, rekordmagasra emelkedik. Az emelkedő árak komoly nyomást fognak gyakorolni a búzaimporttól függő fejlődő országokra.