Aktuális

Franciaországban börtönbe zártak kommentelőket

28 embert ítéltek börtönbüntetésre Franciaország legnagyobb internetes zaklatási ügyében. A 20 és 49 év közötti vádlottak 4-től 18 hónapig terjedő börtönbüntetést kaptak, néhányuk büntetését felfüggesztették. A vádlottaknak ezen kívül 700 eurós pénzbírságot és további 54 000 euró kártérítést is ki kell fizetniük áldozatuknak, Magali Berdahnak, az egyik legnépszerűbb francia influenszernek.

A Booba nevű rapper állhat az ügy mögött

Berdah életmód- és divatszakértőként épített kiemelkedő influenszerkarriert Franciaországban, miközben a Shauna Events nevű cégén keresztül más közösségimédia-sztárokat is marketingelt. Két évvel ezelőtt elárasztották a felületeit a gyűlölködő kommentek, üzenetek. Az ügyvédei szerint azért, mert egy Booba nevű rapper - valódi nevén Élie Yaffa (ősi francia név) - arra bátorította a követőit, hogy küldjenek ilyeneket a „tolvaj influenszernek”, azaz Berdahnak. A bíróság szerint a most elítélt vádlottak mindegyike „tudatosan döntött úgy, hogy csatlakozik” a cyberbullyinghoz. Booba ellen külön eljárás zajlik, és tagadja a súlyos zaklatást, ahogy azt is, hogy ő irányította volna a Berdah oldalait elárasztó online csőcseléket.

Berdah ellen amúgy pénzmosás miatt folyik eljárás bíróság előtt, marketingcége, a Shauna Events ellen pedig csalás miatt folyik nyomozás.