Aktuális

Globális recesszió szakad a nyakunkba - a Világbank már kongatja a vészharangot

A Világbank vezetője arra figyelmeztet, hogy az orosz-ukrán háború miatt emelkedő energia, élelmiszer és műtrágya ára globális recesszióhoz vezethetnek - írja a BBC.

Véget érnek az édes idők...

David Malpass egy amerikai üzleti eseményen úgy nyilatkozott, hogy nem könnyű elképzelni, hogy hogyan fogjuk elkerülni a recessziót. Emellett a kínai koronavírus-lezárások is fokozzák a lassulással kapcsolatos aggodalmakat.

„Az energiaárak emelkedése önmagában is elegendő egy súlyos recesszió előidézéséhez” - mondta Malpass..

A Világbank múlt hónapban közölt előrejelzést, amelyben egy százalékponttal lefelé módosították a globális növekedési előrejelzésüket 3,2%-ra.

Malpass emellett azt is elmondta, hogy szerinte sok európai ország túlságosan kiszolgáltatott az orosz gáz és olaj felé. Amennyiben Oroszország csökkenti a gázszállításokat, az komoly lassulást hozhat a régióban - figyelmeztetett.

A magas energiaárak már így is komoly problémát okoznak Németországban, de Malpass szerint az élelmiszer, energia és műtrágya hiányán keresztül a fejlődő világban is jelentkeznek majd komoly negatív hatások.

Kitért emellett a kínai lezárásokra is, amelyek már egy amúgy is lassuló kínai gazdaságban jelentkeznek, tehát csak fokozzák a gazdasági lassulást az országban.