Aktuális

20-25 százalékkal drágulhatnak a fürdőbelépők idén nyáron

Kiugróan, 20-25 százalékkal drágul a strandolás országszerte. Az önkormányzati cégek másfél évig nem emelhettek a koronavírus miatt. Most, hogy engedi a kormány, szinte mindenhol drágulás jön, aminek oka az energiaár-robbanás és a bérköltségek emelkedése.

Egy négytagú család több mint 10 ezret fizethet

Budapesten múlt szerdán emelték az árakat, belépők 9, a bérletek 10-15 százalékkal drágultak a népszerű strandokon. A Paskál fürdőbe a hétvégi napokon több mint 10 ezer forintért mehet be egy 4 tagú család, ez 900 forinttal több, mint eddig. A történelmi fürdőkbe - amelyeket többnyire külföldiek látogatnak - 20 százalékkal magasabb áron lehet bejutni. A Gellértbe például már 7600 forint egyetlen felnőtt belépő, de ebben benne van szekrényhasználat is.

A magánvállalkozásoknak a járvány alatt nem volt tiltva az áremelés, nagy részük korábban megtette ezt. Egy mosonmagyaróvári fürdőben már márciusban 10 százalékkal drágultak a jegyek, de ez még nem elég a fürdő életben tartásához, még többet kell emelniük.

A Fürdőszövetség szerint nincs kivétel, ahol nem az elmúlt 10 napban emeltek, ott majd a következő napokban fognak. A várt 5-10 százalékos drágulás helyett jóval többel, 20-25 százalékkal kell számolni.

A nyíltvízi fürdők esetében visszafogottabb, de Balatonon júliusig átlagosan így is 10-17 százalékkal emelkedhet a strandbelépők ára tavalyhoz képest.