Aktuális

Jelentősen drágulnak az éttermek (is) - az ipartestület elnöke szerint biztosan lesz felzúdulás

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke a Blikknek adott interjúban elárulta, mennyivel drágulnak idén az éttermek, büfék.

Átmenetileg vissza fog esni a forgalom

Kovács László elmondta, hogy a vendéglátás az az ágazat, aminek legtöbbet ártott a pandémia, az elmúlt két évben csaknem egy évet zárva voltak, mindenki felélte a tartalékokat. Ugyanakkor a vendéglátósok nagyon óvatosan próbálták követni az alapanyagárakat, nem mindenki lépte meg a szükséges áremeléseket. Sokan most az év végi záráskor szembesülnek vele, hogy dolgoztak, de nem maradt nyereség.

A szakember szerint, ha a költségeik minden eleme emelkedik (ami több, mint valószínű), az alapanyagok, munkabérek, energia, akkor nekik is emelni kell, hogy életben maradhassunk. Kijelentette: biztosan kétszámjegyű lesz az emelkedés, akár 25-30 százalék is lehet. Ha például drasztikusan megdrágul a hús, már nem tudják benyelni a vendéglátósok, át kell hárítani a vendégekre.

Az ipartestület elnöke úgy véli, hogy biztosan lesz felzúdulás, ahogy akkor is volt, amikor a balatoni lángos ára átlépte az ezer forintot. Átmenetileg vissza is fogja majd a forgalmat, de ahogy a bolti vásárlók, a vendégek is egy idő után tudomásul veszik, hogy minden megdrágult. Ehhez persze az is kell, hogy az ő bérük is emelkedjen - jegyezte meg sokatmondóan a Kovács László.