Aktuális

Kitört a pánik, jöhet a dízelhiány

A dízel üzemanyag ára gyorsan emelkedik, a kiskereskedelmi árak rekordot döntenek, ugyanakkor azt elfeledjük, hogy az árak tavaly ilyenkor magasabbak voltak - fogalmazott Pletser Tamás. Az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője szerint egyszerre négy probléma alakult ki az üzemanyagtermék körül. A nemzetközi elemzések egyre tragikusabb képet festenek.

 

A finomítók hónapok óta alacsony szinten termelnek

A világ olajfinomítói egyre nehezebben tudnak elegendő gázolajat termelni, ami súlyos hiányhoz vezethet az iparban és a közlekedésben, ám az inflációt is erősítheti - fogalmazott a Bloomberg. Az elemzés szerint a nyersolajárak egyre közelebb kerülnek a 95 dolláros hordónkénti árszinthez.

Ez pedig a finomított üzemanyagok piacán is jelentős drágulást idézett elő.

A dízel kiemelkedően magasra ugrott, a gázolaj ára Európában 60 százalékkal emelkedett a nyár vége óta - soha nem volt még ekkora növekedés az év ezen időszakában.

Az összegzésben arra is figyelmeztetnek, hogy a finomítók hónapok óta alacsony szinten termelnek, mivel egyes területeken a nyári hőség miatt az üzemek alacsonyabb szinten voltak kénytelenek működni.

A meglévő készletek is alacsonyan maradtak. „Az olajvállalatokra komoly nyomás nehezedik, hogy olyan termékeket állítsanak elő, mint a benzin vagy a repülőgép-üzemanyag, amelyekre a kereslet erőteljesen megélénkült. A dízel emiatt háttérbe szorult, most komoly hiány van kialakulóban” - fogalmazott Callum Bruce, a Goldman Sachs elemzője.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) legfrissebb jelentésében arról számolt be, hogy a dízelfogyasztás idén naponta mintegy 100 ezer hordóval növekszik majd. Ehhez képest a benzin esetében napi 500 ezerre, a repülőgép-üzemanyag és a kerozin esetében pedig több mint napi egymillió hordóra számítanak. 

A dízel kulcsfontosságú mint ipari és szállítási üzemanyag, a készletek csökkenése pedig a termelés és a szállítmányozás visszaesésén keresztül a teljes gazdaságot befolyásolhatja. 

Az elemzésben szerint a legnagyobb probléma, hogy több nagy olajexportőr - köztük Oroszország és Szaúd-Arábia - is bejelentette: csökkenti a termelését, ami jelentősen korlátozná a nemzetközi ellátást a téli hónapok előtt. Ugyanakkor még mindig van halvány remény arra, hogy a dízelhiány átmeneti lesz. A hűvösebb téli hónapok közeledtével az időjárás kevésbé korlátozza a finomítókat.

Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője külön foglalkozott a kérdéssel egy hétfői bejegyzésében. A szakértő ebben kiemeli:

A dízel ára gyorsan emelkedik, a kiskereskedelmi árak rekordot döntenek. Azt azonban elfeledjük, hogy az árak tavaly ilyenkor magasabbak voltak, 2022 októbere során 850 forintig kúszott fel a dízel magyarországi kiskereskedelmi ára, és 1200 dollár felett volt az ULSD (ultra alacsony kéntartalmú dízel) tonnánkénti rotterdami árjegyzése - jelenleg 676 forinton és 995 dollár/tonna szinten áll. Erre persze nem emlékszünk (Magyarországon - a szerk.), hiszen akkor 480 forinton volt a befagyasztott ár.”

Pletser Tamás ezt követően arra is kitért, hogy a mostani emelkedés csupán a tavalyi szituáció ismétlődése, majdnem teljesen ugyanolyan okok miatt, köztük

·        elégtelen finomítói kapacitás,

·        erős kereslet,

·        geopolitikai feszültségek,

·        valamint magas nyersanyagköltség.