Aktuális

Még drágább az élet: akár 52 ezer forintba is kerülhet az egynapos balatoni strandolás

Drága lesz idén a Balatonon nyaralni. A Pénzcentrum kiszámolta, hogy ha egy négyfős soproni család, ottalvás nélkül, egyetlen napot tölt Keszthelyen, az 52 ezer forintba is kerülhet. Az RTL stábja azt tapasztalta, hogy jelentősen felment az ételek és az italok ára, ahogy a parkolódíjé és a strandbelépőé is. Egy fagyis most 550 forintért ad egy gombócot, de azt mondja, lehet, hogy még emelnie kell a szezonban.

Egyre többen vannak, akik nem engedhetik meg maguknak a balatoni nyaralást

Volt aki SUP-ra pattant, más csobbant egyet a jó időben a 22 fokos Balatonban, vagy épp az árnyékban pihent a parton. Sokan csak egyetlen napra jöttek. A Pénzcentrum adatai szerint 4 főnek Budapestről Siófokra akár háromszor is annyiba kerülhet eljutni vonattal, mint autóval. De több ezer forinttal drágább egy Pécs-Balatonszentgyörgy, vagy egy Szeged-Siófok oda-vissza út is. Drágultak a standbelépők is, például a szigligeti községi strandfürdőbe 500 forinttal, a tihanyi Napsugár Beach-en több mint duplájára emelkedtek az árak. Keszthelyen a tavalyi 1200 forint helyett idén 1300-at kell fizetni egy felnőttnek egy napra.

Keszthelyen 1300-1500 forintot kérnek a büfében a sima lángosért.

Az egyik bisztró dolgozója azt mondja, hogy az alapanyagárak emelkedése és a magasabb munkabérek miatt nekik is árat kellett emelni.

„Nagyjából 20-23 százalékot emeltünk. Most a rántott csirke rizibizivel 4590 nálunk, a fish and chips 4890 forint lett” - magyarázta.

Színes fagyikülönlegességek sorakoznak a pultban. Van laktóz- és gluténmentes, de még vegán fagyi is, amit gombóconként 50 forinttal drágábban lehet venni az idén.

„Most 550-ért adjuk, bár én úgy érzem, hogy ez nem reális, ugyanis a villanyunk háromszorosára, négyszeresére ment föl. Az alapanyagáraknak 15-20 százalékos emelkedése volt a tavalyihoz képest. Sajnos a piac ezt az 550-600 forintot bírja el, elképzelhető, hogy szezon közben majd még emelünk, de meglátjuk, hogy mennyi turista lesz” - árulta el a fagyizó tulajdonosa.

De van olyan büfé, ahol akár 700-750 forintba is kerülhet fél liter üdítő, máshol 550-600 forintot kérnek 3 deci jégkásáért.

Ha egy 4 fős család úgy dönt, hogy autóval jön egy napra Sopronból Keszthelyre, először az útiköltség, a parkolás és a családi strandbelépő áraival kell számolni. Amennyiben délután lángost esznek, este pedig főtt ételt vacsorára, ezekhez esetleg egy-egy jégkását, fagyit és üdítőt is fogyasztanak, akkor az egy napos balatoni kirándulásuk akár 52 ezer forintnál is többe kerülhet.