Aktuális

Két és fél év alatt 73 ezer doboznyi „sürgősségi fogamzásgátlót” váltottak ki a gyógyszertárakban

Havi 2301 doboz, vagyis a 2020. január elejétől 2022. augusztus végéig tartó 32 hónapos időszakban összesen 73 632 doboz 72 órás, „sürgősségi fogamzásgátló” gyógyszert váltottak ki a patikákban - derült ki Rétvári Bence, a Belügyminisztérium miniszterhelyettesének írásbeli válaszából, amit a Mi Hazánk képviselője, Novák Előd kérdésére adott.

A gyógyszeres fogamzásgátlás kb. 18 000 magzatáldozatot követel évente

Novák az írásbeli kérdésében utalt rá, hogy ma az abortusz vezető halálok, és a KSH 22 ezres számánál több lehet a valós adat, mivel az csak a sebészi magzatelhajtások száma, és szerinte például csak a kérdezett gyógyszeres fogamzásgátlás kb. 18 000 magzatáldozatot követel évente.

Rétvári válaszából annyi derül ki, hogy átlagosan évi közel 28 ezer doboz ilyen fogamzásgátló tablettát váltanak ki.

Az elmúlt öt év statisztikái alapján amúgy az látszik, hogy az abortuszok száma csökken, és az ezer élve születésre eső 237 abortusszal a európai középmezőny elején van Magyarország. A G7 által elemzett adatok alapján évek óta stabilan 89-92 százalék azoknak a nőknek az aránya, akik kitartanak az abortusz mellett mindkét kötelező tanácsadás után.

Tavaly ősszel nagy vihart kavart az a mi hazánkos kezdeményezésre született belügyminiszteri rendelet, mely az abortuszra készülő nőket kötelezte arra, hogy hallgassák meg a magzat szívhangját.