Politika

Orbán Viktor rendkívüli bejelentést tett: megadóztatják a nagy cégek extraprofitját - megint hülyének nézi a lakosságot

A szerdai kormányülést követően rendkívüli döntést jelentett be Orbán Viktor: megadóztatják a nagy cégeket Magyarországon, és létrehozzák a rezsivédelmi és a honvédelmi alapot. Teljesen nyilvánvaló, hogy a különadó terhét nem fogják a fogyasztókra/vásárlókra/ügyfelekre terhelni a megadóztatott társaságok… Á, dehogy…

Hörömpő Cirkusz - világszám!

Orbán Viktor már kora délután posztolt egy fotót a kormányülésről, és megígérte, hogy még szerdán bejelenti a legfontosabb döntéseket. Végül este 6 óra után jelentkezett egy videóval a Facebookon, amelyet azzal kezdett: „A háború elhúzódik, a brüsszeli szankciós politika nem javul, és ez együtt drasztikus áremelkedésekhez vezet”. 

Hozzátette: a rezsicsökkentés védi ugyan a családokat, de az energiaárak tovább emelkednek, így azt egyre nehezebb tartani. Ráadásul a honvédséget is haladéktalanul meg kell erősíteni. Azzal folytatta, hogy mindeközben az emelkedő kamatok és árak révén a bankok és a nagy multicégek nagyobb haszonra, extra profitra tesznek szert.

„A kormány ezért úgy határozott, hogy létrehoz egy rezsivédelmi alapot és egy honvédelmi alapot. Innen fizetjük majd a rezsicsökkentés és a honvédség megerősítésének költségeit” - fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve azt is: kötelezik

·        a bankokat,

·        a biztosítókat,

·        a nagykereskedelmi láncokat,

·        az energiaipari és kereskedő cégeket,

·        a telekommunikációs vállalatokat és

·        a légitársaságokat

arra, hogy az extraprofitjaik nagy részét ebbe a két alapba fizessék be. Az intézkedések - egyelőre - 2022-re és 2023-ra vonatkoznak.

Akik ebben a háborús helyzetben extra haszonra tesznek szert, azoktól elvárjuk, hogy segítsék az embereket, és járuljanak hozzá az ország védelmi költségeihez. Ahogy vállaltuk, a családokat, a nyugdíjasokat, a munkahelyeket és a rezsicsökkentést az elhúzódó háborús helyzetben is meg fogjuk védeni” - mondta a kormányfő.

Nyilvánvaló, hogy a különadó terhét nem fogják a fogyasztókra/vásárlókra/ügyfelekre terhelni a megadóztatott társaságok… Á, dehogy. Sosem csináltak még ilyet. Ugye?

A helyzet kristálytiszta: Orbán nem merte direktben megadóztatni a lakosságot, ezért a nagyvállalkozásokat helyezte célkeresztbe, pontosan tudva azt, hogy a cégek az emberekre fogják továbbhárítani a pluszterheiket. A végén most is a kisemberek fognak fizetni.