Politika

Kong az ürességtől az államkassza: az új letelepedési kötvények egy gigantikus, 10 milliárd dolláros kínai hitelt fedezhetnek

Az új magyar letelepedési kötvény bárkinek lehetővé teszi, hogy 250 ezer dollárért cserébe az egész schengeni övezetre érvényes tartózkodási engedélyt szerezzen - mondta Hadházy Ákos. A független országgyűlési képviselő az Esti gyors című műsorban arról is beszélt, hogy a magyar kormány próbálja az elmaradó uniós támogatásokat pótolni, és ennek érdekében hajlandó kiárusítani az országot Kínának.

Orbán a a Sencsen Városi Pártbizottság titkára előtt hajbókol

250 ezer dollárért cserébe bárki kaphat Magyarországon olyan letelepedési kötvényt, ami az egész schengeni övezetre érvényes tartózkodási engedélyt biztosít az adott személynek - mondta Hadházy Ákos, független országgyűlési képviselő. A tervek szerint a fenti összeget az igénylőnek egy fideszes befektetési alapba kell befizetni, ezek közül a legnagyobbak például Tiborcz Istvánhoz köthetőek - tette hozzá.

Hadházy megdöbbent azon, hogy az új letelepedési kötvény - ami nem más, mint a korábbi letelepedési kötvény a megismétlése - néhány héttel azután jelentette be a kormány, hogy annak delegációja kiment Kínába kuncsorogni, tarhálni. A képviselő szerint nyilvánvaló, hogy a kormány próbálja az elmaradó uniós támogatásokat pótolni, és ennek érdekében hajlandó kiárusítani az országot Kínának.

Hadházy kormányközeli forrásokból úgy értesült, hogy a kormány kb. 10 milliárd dolláros hitelfelvételről tárgyalt a Kínai bankokkal, azonban az okozott problémát számukra, hogyan hozzák be ezt a pénzt az országba anélkül, hogy az növelné az államadósságot. Erre jött megoldásul az új letelepedési kötvény - mondta Hadházy. Hozzátette, ennek értelmében 40 ezer kínai állampolgárnak kellene letelepedési kötvényt vennie, hogy összejöjjön magyar államnak a 10 milliárd dollár.

Ha az Európai Unió nem fog tudni hozzászólni egy ilyen egyértelmű ügyhöz, akkor igaza van Orbánnak abban, hogy az Európai Unió már életképtelen - véli Hadházy. Hozzátette, már az első letelepedési kötvénynél is mérlegelniük kellett volna, hogy Magyarország gyakorlatilag egy trójai falóként működött az Unión belül, hiszen bárki letett egy bizonyos összeget - legyen az orosz maffiózó, bármilyen kém vagy bűnöző -, szabadon bejöhetett Magyarországra és így az Európai Unióba is.