Politika

Az Orbán-kormány újabb nagy sikere: az Európai Parlament megszavazta, hogy Magyarország alkalmatlan a soros elnökségre

A Magyarország elleni állásfoglalásra 442 képviselő szavazott igennel, 144 nemmel, és 33-an tartózkodtak. A határozat komoly politikai üzenetet hordoz.

 

Lassan, de biztosan kiutálják Magyarországot az európai közösségből

Az állásfoglalás megkérdőjelezi Magyarország alkalmasságát, hogy 2024-ben betöltse az unió soros elnöki tisztét. Emellett 24 pontban sorolja azokat a kifogásokat, amelyekkel a testület szerint hazánk megsérti a jogállamiságot és az alapvető jogokat, illetve utal velünk szemben az uniós források befagyasztására. Bár az állásfoglaláshoz érkeztek a szélsőjobbról módosítók, azokat végül leszavazták.

Az állásfoglalás elfogadása elsősorban politikai üzenetet hordoz. Az Európai parlament hét frakciójából öt terjesztette be a javaslatot. Ők együtt egyébként a testület többségét alkotó Európai Néppárt (EPP), a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D), a Renew Europe, a Zöldek/Európai Szabad Szövetség (Greens/EFA) és a Baloldal (GUE/NGL) volt.

A szövegben az áll, hogy ha a Tanács nem talál megoldást a soros elnökség kérdésében, akkor a Parlament megteszi a megfelelő lépéseket, bár az nagy kérdés, hogy mit tud tenni az ügyben. A szavazás után Guy Verhofstadt volt belga miniszterelnök, az EP egykori liberális frakciójának vezetője azzal jelentkezett Twitter-oldalán, hogy törvényszegőknek nincs helye az uniós vezetők asztalánál, legfőképpen pedig nem kell, hogy az asztalfőn elnököljön.

Több politikus kifejtette: Magyarország kormánya a putyini úton jár, a határain belül is ellenségeket keres, a neki nem tetsző kritikus hangokat elfojtja.