Politika

„A Jobbik mára egy szűk kör húsosfazeka lett, akik az edény mellett vannak, csodásan élnek, miközben a mozgalom haldoklik” - véli a pártelnöki tisztségre pályázó ismeretlen név, Nagy Rudolf

A Jobbikot a megszűnés szélére kormányozták a vezetői. Amennyiben nem történik érdemleges irányváltás, nem kerül sor a hibák őszinte feltárására, komolyan számolni kell azzal, hogy a párt 4 év múlva nem kerül be a Parlamentbe. És ebben nincs semmi túlzás, ez a szomorú valóság. A Jobbik mára egy szűk kör húsosfazeka lett. Akik a fazék mellett vannak, csodásan élnek, számukra megteremtődött a tejjel-mézzel folyó Kánaán. A pártelit jóléte azonban nem párosul valódi teljesítménnyel: a Jobbik alól elfogyott a tagság, elpárologtak a szavazók, a párt darabjaira hullott” - magyarázta a Pestiriportnak az 57 éves Nagy Rudolf, aki úgy döntött, harcba száll az elnöki tisztségért a jelenlegi elnök, Jakab Péter és a volt alelnök, Stummer János ellenében.

Elsősorban a vidékiekre és a fiatalokra akar támaszkodni

Nagy Rudolf 25 éve tevékenykedik vállalkozóként, soha nem részesült közpénzből, embereknek ad munkát, családoknak biztosít megélhetést. Több országban élt, a legtöbbet az Amerikai Egyesült Államokban. A mai napig  aktívan segíti az ottani Republikánus Párt működését. Sokat látott ember, aki a saját bőrén tapasztalta meg, hogyan működik a világ. 2009 márciusában lépett a Jobbik soraiba, a tagfelvételi kérelmét Floridából küldte.

„A párt szürke vízhordójaként, egy harcos kis csapat tagjaként tettem a dolgom. Az elmúlt években rengeteg visszaélésre hívtuk fel a hatóságok figyelmét, a legutóbbi nagy port felvert téma a Tamásiban elhelyezett olaszországi veszélyes hulladék ügye volt” - mesélte a Pestiriportnak. „Nem politikusként, nem csinos fizetésért, hanem állampolgárként tettük, amit vállaltunk. Ingyen. Bencze János, a Jobbik Tolna megyei elnöke - ahogy Jakab Péter - szinte hadsereget kapott maga mellé kinevezésekor. A végeredmény: mindketten vert sereget, tagság nélküli üres szervezeteket hagytak maguk után. Bencze részére több kész ügyet átadtunk, semmit nem tett. A 2018-as választási kampányában többedmagammal részt vettem, mi keményen dolgoztunk, ő Horvátországba ment - elfáradt, szegény.  A mostani eredménye pontosan tükrözi „elszántságát”: 23 százalék... Azonban ennek ellenére parlamenti képviselő lett. De miért? Hány „Bencze Jánosa”, hány heréje van még a pártnak? Velük nyerhetünk majd? Soha.”

A tanácsadók már Budáról érkeztek - luxusautókkal, drága öltönyökben, milliós karórákkal a csuklójukon...

Nagy szerint a politikai mohóság, a realitásérzék totális elvesztése 2017-2018-ban, Vona Gábor elnöksége idején indította el a szakadékba vezető úton a pártot, amelynek tanácsadói már nem Iregszemcséről, hanem Budáról érkeztek - luxusautókkal, drága öltönyökben, milliós karórákkal a csuklójukon. A Jobbik vezetése teljesen elszakadt a valóságtól, szavazóitól, a lakosságtól. Indult a „balkanyar”, kezdetét vette a „váltóátállítás”.

„Jakab Péter 2020-as megjelenése ezen csak rontott, ahogy rontott az az úgynevezett háttérmunka is, amellyel elüldözték - és most is elüldözik - a valamiért még kitartókat. Mindannyian tudjuk, nők miatt népek tűntek el a Föld színéről, háborúk robbantak ki. Ahogy anno a MIÉP Gizikével, most a Jobbik Enikővel is erre az ösvényre tért, fontos személyi döntések születnek egy soha meg nem választott hisztérika, egy volt BKV-jegyellenőr kénye-kedve szerint. Ha egy férfi, aki egy parlamenti pártot irányítva sokak megélhetéséért felelős, képtelen a szerelmi életét kordában tartani, vezetői akaratának érvényt szerezni, mert - érzelmeit kihasználva - ezt a szerelme teszi helyette, akkor alkalmatlan a tisztségre, amelyet betölt. Véleményem szerint Jakab Péter bukott pártelnök alkalmatlan a Jobbik vezetésére. Ez az ember képtelen a saját magánéletét rendben tartani. Hogyan akarná egy párt, egy ország fejlődését segíteni? Hogyan akarná „újjáépíteni” a pártot, amely az ő vezetésével hullott elemeire? Ugyanez vonatkozik a másik elnökaspiránsra, Stummer Jánosra is, aki 2018 és 2020 között Jakab bizalmi embereként, a párt alelnökeként tevékenykedett és az utolsó pillanatig azzal hülyítette a szimpatizánsokat, hogy nagy győzelmet fogunk aratni. Aki ennyire nem látja, hogy rossz irányba megy a szervezet, aki ennyire nem észleli a katasztrofális vereség „előszelét”, az ugyanúgy alkalmatlan egy összeomlott párt újbóli felépítésére, mint volt közvetlen főnöke, Jakab Péter. Úgy tesznek, mintha a csúfos bukáshoz, a párt széteséséhez az égvilágon semmi közük nem lenne. Pedig a fejük búbjáig benne vannak” - mondta Nagy Rudolf.

A Jobbik rövid időn belül az MDF és az SZDSZ sorsára juthat

A leszerepelt Jobbik elnöki székére pályázó férfi úgy véli, az egykor szebb napokat látott pártot a megszűnés szélére kormányozták a vezetői. Amennyiben nem történik érdemleges irányváltás, nem kerül sor a hibák őszinte feltárására, komolyan számolni kell azzal, hogy a párt 4 év múlva nem kerül be a Parlamentbe. „Ebben nincs semmi túlzás, ez a szomorú valóság. A Jobbik mára egy szűk kör húsosfazeka lett. Akik az edény mellett vannak, csodásan élnek, számukra megteremtődött a tejjel-mézzel folyó Kánaán. Amivel egyébként nem lenne semmi baj, amennyiben a jóltartott szűk pártelit anyagi jóléte valódi teljesítménnyel párosulna. De nincs teljesítmény, nincs eredmény. Válság van. Amennyiben nem történik 180 fokos fordulat a pártban, rövid időn belül az MDF és az SZDSZ sorsára juthatunk. Ez nem riogatás, ez a szomorú valóság. Amennyiben maradunk a jelenlegi (tév)úton, akkor lassan lehet a DK-s felvételi lapokat töltögetni, lehet civil polgári munka után nézni sokaknak. Vannak pillanatok, amikor teljesen le kell rombolni az omladozó házikót ahhoz, hogy a helyére luxusvillát lehessen felhúzni. Ez most egy ilyen pillanat” - jegyezte meg.

A párt választási eredmény(telenség)e mindenki előtt ismert. A Jobbik listájára feleannyian sem szavaztak, mint 4 éve. Parlamenti frakciója 2018-ban 26 fős volt, most 10 főből fog állni. A szervezet állami támogatása mintegy félmilliárd forinttal kevesebb lesz a korábbi évekhez képest.

Valódi vezérre várva

„A Jobbik, mint párt 2018 után elvesztette mindazt az értéket, amit addig közvetített, és egy stabil törpepárttá silányult, amelyet komoly identitászavar jellemez. Mozgalmi jellege eltűnt, mintha sohasem lett volna, csakúgy, mint az aktív tagság. Ki kell mondani, már vidéken sem vagyunk erősek. A párt elvesztette a korábbian kialakított közvetlen kapcsolatát a szavazóbázisával. A pártvezetés pedig elvesztette a kapcsolatát a valósággal, a realitással. Jakab a választási blamát követően mindenkire mutogat, de egyetlen önkritikus mondatot nem hallani tőle. A felelősségvállalás legkisebb szikrája sem fedezhető fel benne. Hát ilyen „hadvezér” ez az ember” - fűzte hozzá Nagy.

Nem fog változni semmi, ha Jakab helyett egy „Kisjakab” jön

A vállalkozó szerint Jakabot nem lehet, pontosabban nem érdemes egy azonos „fészekaljból” kikelt „Kisjakabra” lecserélni, csak egy teljesen új szemléletű, az elmúlt évek „elitjéhez” nem kötődő vezető akadályozhatja meg a teljes megsemmisülést, és vezetheti vissza a pártot a gyökereihez. „Új műsorhoz új férfi kell” - szögezte le.

„Levegőt! - írta József Attila, és most ezt mondom én is. Tárjuk ki az összes ablakot, csináljunk jó nagy huzatot, hogy röpítse ki, amiket és akiket ki kell röpíteni ahhoz, hogy a párt feltámadhasson poraiból. Feltámadás vagy elmúlás. Hibázásra már nincs lehetőség” - magyarázta az elnökaspiráns.

Jakab megvilágosodott - elég későn

„Mi vagyunk azok, akik értjük, érezzük a vidék lelkét. Tudjuk, hogyan kell szólni a kisvárosok, falvak népéhez, hogyan kell megszólítani a rendszerváltás veszteseit. Az elkövetkezendő két év legfontosabb feladata kiépíteni azt a hálózatot, amelyen keresztül a hangunk el is jut hozzájuk. És ez nem fog menni a belpesti romkocsmákból.” (Részlet Jakab Péter elnökjelölti szándéknyilatkozatából)

A Jobbik évekkel ezelőtt a társadalom két szegmensében volt nagyon népszerű: a vidéki emberek és a fiatalok körében. Ma már ez nem igaz, a vidéki emberek és a fiatalok is elfordultak a párttól. „Ide kell visszafordulnunk. A vidékhez és az ifjúsághoz. Őket kell ismét fókuszba helyeznünk. Megválasztásom esetén rájuk akarok elsősorban támaszkodni. Újra kell építenünk a korábbi vidéki fellegvárakat. Azonban egy értékvesztett, identitásproblémákkal küszködő közösség nem tud alternatívát adni sem a tagjainak, sem az ország lakosságának. A szilárd jobboldaliság az egyetlen alternatíva, amely védi a nemzetállamokat, a népet és a számunkra legfontosabb magyarságot, nekünk erre az útra kell visszatérni - egyedül, önállóan, nem a balliberális tömbbe olvadva. Halva született döntés volt összeállni azokkal, akik ellen valójában létrehoztuk ezt a mozgalmat, ezt a pártot. Gyurcsány „összegyurcsányoz”, bedarál, felzabál mindenkit, aki a környezetébe sodródik. A Jobbiknak azonnal, késedelem nélkül menekülnie kell ebből a balliberális politikai mételyből. Azoktól pedig sürgősen meg kell válni, akik a pártot ebbe a kártékony miliőbe kormányozták. Gyalázatos, hogy a mozgalom sorsáról budapesti luxuséttermekben döntenek luxuséletvitelt folytató személyek. A Jobbik soha nem volt - és ha rajtam múlik, nem is lesz - a belvárosi zsúrfiúkák pártja” - folytatta Nagy Rudolf.

„Éhesen elhomályosulnak az ideológiák”

Az elnöki tisztségre pályázó férfi szerint a világos, szókimondó, a problémákat nevén nevező jobboldali politika mellé elengedhetetlen a konkrét segítségnyújtás. A szerény körülmények között élő kisembereket nagyívű politikai gondolatokkal, 4 évvel későbbre szóló ígéretekkel nem lehet „megfogni”, nem lehet a Jobbik oldalára állítani. „Ezek az egyszerű emberek élni, létezni, enni akarnak. Most. Ma. Holnap. És azután. Ha üres a has, hátrasorolódnak a politikai eszmék, éhesen elhomályosulnak az ideológiák, korgó gyomorral kevésbé erősek az elvek. Ha az kell, akkor vinnünk kell krumplit, csirkéket, parizert a falvakba. Ahelyett, hogy a pártelit tagjainak zsebeit tömködjük, azoknak a tagoknak, szimpatizánsoknak kell kézzel fogható segítséget nyújtani, akiknek gondot okoz a gyermekeik étkeztetése, gondot okoz a téli tüzelő beszerzése” - tette hozzá.

Nagy szerint egy pártelnök nem „cuki celeb baba”. Ő a vezető. Nem azzal kell megnyernie a választókat, hogy parizert reggelizik, és az arról készített fotót felteszi a Facebookra. „Ez senkit nem érdekel, senkit nem hat meg. Emiatt nem fognak könnyezni a szimpatizánsok. Maximum kinevetteti magát. Mindenki tudja, mekkora fizetésből él egy pártelnök-képviselő. Nem hülyék az emberek. A jövőben inkább azon kell dolgozni, hogy a tagok, a választók elhiggyék, ha a Jobbik kerül hatalomra,  nem kényszerülnek mindennap zsíros kenyeret vagy parizert enni. A választók bizalmának újbóli elnyeréséhez édeskevés a száraztészta dobálás, a „zsákkrumpli”, a hülyegyerekek szintjén készült táblácskák felmutatása.”

„Dolgozni akaró, alkotni képes emberekre van szükségem, nem cuki celeb babákra”

Az elnöki tisztségre pályázó kétgyermekes családapa úgy látja, igenis szükség van botrányokra, valódi tényfeltáró-oknyomozó írásokra a médiában. „Azt kell megérteni, hogy nem tudjuk a választói ízlést megváltoztatni! Ezért alkalmazkodnunk kell ahhoz. Lehet fanyalogni, lehet pfujolni, de tény: a fővárost, valamint több nagyvárost elsősorban a Borkai-féle szexjachtozás miatt bukta a Fidesz 2019-ben. Most nem volt egyetlen komoly botrány sem a kampányban, Márki-Zay világossá is tette, hogy az ellenzéki „összefogás” nem kíván élni a botrány eszközével, elegáns, „úri kampányt” szeretne. Látjuk az eredményt. A Fidesz bezzeg nem volt finnyás, amikor Jakab titkos szerelmi életét helyeztette a címlapokra, és csócsáltatta hetekig a közvéleménnyel! Arra már meg sem rezdülnek az emberek, hogy ellopnak - mondjuk - 10 milliárd forint közpénzt, vagy hogy kormánytagot korrupcióval gyanúsít meg a főügyészség. Erre már immunisak a tömegek. Tessék végre megérteni: a választókat nem tudjuk lecserélni! Idomulni kell hozzájuk, meg kell felelni az ízlésviláguknak. Meg lehet próbálni faragni, csiszolni, átformálni őket. Nem fog sikerülni” - közölte Nagy.

Ami a hátránya, az előnye is egyben

Az esélyeiről nyilatkozva elmondta: mint régi tag látta, látja a jó dolgokat, ezekből szerinte nagyon kevés akad, és a hibákat is, amikből viszont nagyságrendekkel több. Szerinte a Jobbik jelenlegi belső választási rendszere szinte azonosan van kialakítva, mint az országos: a mindenkori elnök, most Jakab Péter, felé lejt a pálya. „Ennek ellenére mégis úgy döntöttem - amennyiben megkapom a bizalmat -, ismeretlen névként ringbe szállok, megmérkőzöm a két ismert névvel, Jakabbal és Stummerrel. A hátrányom egyben az előnyöm is velük szemben: ismeretlen vagyok, semmi közöm az elmúlt 5-6 év többszörösen hibás pártpolitikájához, az úgynevezett irányváltáshoz, ami kómába ejtette a Jobbikot, nincs közöm ahhoz a zárt társasághoz, amely foglyul ejtette a pártot, mégpedig azzal az eléggé egyértelműnek tűnő céllal, hogy a húsosfazékból hosszú évekig merőkanállal ehessenek a barátok, barátnők, szeretők, sógorok és komák, boldog ősök. 13 éve vagyok egyszerű, szürke eminenciása ennek a pártnak, korábban soha nem voltak vezetői ambícióim. Csak dolgoztam, húztam az igát. Most azonban úgy érzem, rám, a bizonyos értelemben kívülről jövő, az úgynevezett pártelittel semmilyen kapcsolatot nem ápoló ismeretlenre van szüksége a szervezetnek, aki teljesen új szemléletet hozhat, aki képes lehet sérteni a pártra telepedett haverok, a zsírosan fizetett „tanácsadók” érdekeit - pozícionális és egzisztenciális értelemben egyaránt -, aki nincs tekintettel a valaki valakijére, a hangadók cuncimókusaira, nincs tekintettel a „pártpiócákra”, a pártkasszát fosztogatókra, nincs tekintettel a régi megszokásokra, akit nem tudnak sakkban tartani semmivel - mert zsarolhatatlan és nem függ senkitől. Én képes vagyok kitárni az ablakokat, és friss levegőhöz juttatni a Jobbikot” - zárta gondolatmenetét az ismeretlen név, Nagy Rudolf.