Politika

Helló, kommunizmus! Hat élelmiszer terméket érintően vezetett be hatósági árat az Orbán-kormány - a benzinkutasok után most a boltosokat szívatják meg

A kormányfő hivatalos Facebook-oldalán közzétett videójában jelentette be, hogy hat élelmiszer árát (kristálycukor, búza finomliszt, napraforgó étolaj, sertéscomb, csirkemell, 2,8 százalékos tehéntej) vissza kell vinni arra a szintre, ahol tavaly október 15-én állt. Ezeket február elsejétől ezen az áron lehet megvásárolni minden boltban.

Az államcsőd szélére kormányozta az országot

Orbán Viktor elmondta, hogy az idei év első kormányülésén az áremelkedések kérdésével foglalkoztak, mivel egész Európában nőnek az árak az energiaárak emelkedése miatt.

A kormányfő kijelentette: sikerült megfékezni a benzinár-növekedést, bevezettek egy kamatstopot a jelzáloghitelek esetében, és a kormánynak van egy rezsicsökkentéses politikája, vagyis fix áron kapják a magyar családok az energiát, ami megvédi őket. De közben más termékek, fontos termékek ára nő - ilyenek az élelmiszerek -, ezért a kormányülésen hat termék árának rögzítéséről döntöttek.

Pesti Riport: Az Orbán-kormány mostani intézkedéséhez képest… Lengyelországban fél évig nullára csökkentik az összes élelmiszer, a földgáz és a trágyakészítmények áfáját, 23 százalékosról 8 százalékosra csökken az üzemanyagok áfája. Emellett július végéig meghosszabbítják az eredetileg januártól márciusig érvényes intézkedést, amellyel 23 százalékról 5 százalékra csökkentették az áram áfáját. A lengyel kormány inflációellenes csomagja havi szinten mintegy 8000-8300 forintnak megfelelő összeggel csökkenti a háztartások kiadásait.

Orbánék nem tehették meg, hogy áfát csökkentenek, ugyanis üres az államkassza. Magyarország az államcsőd szélén áll. Így most, a benzinkutasok után, az élelmiszerboltosokat szívatja meg a kormány, nekik kell benyelni az átgondolatlan intézkedés negatív következményeit. Orbán Viktort ez a legkevésbé sem érdekli. Számára kizárólag egy dolog fontos: a hatalom megtartása. Bármi áron.

Ennek a kapkodásnak csúnya gazdasági összeomlás lesz a vége.