Politika

Cseh politikusok is elítélik Orbánt, amiért támogatta a kazah felkelés fegyveres leverését

„Annak az elnöknek, aki parancsot ad arra, hogy minden figyelmeztetés nélkül civileket lőjenek, nincs szüksége a szolidaritásunkra. Együttérzésünk a kazah népé” - írta hétfői Twitter-bejegyzésében az új cseh külügyminiszter, Jan Lipavsky.

Ez az ember bármire képes a hatalomért... BÁRMIRE...

Megjegyzése egyértelmű reakció a magyar miniszterelnök minap tett üzenetére, amelyet Szíjjártó Péter Facebook-videoüzenetében is közölt: „Orbán Viktor miniszterelnök szolidaritásáról és részvétéről biztosította telefonon Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnököt és felajánlotta segítségét. Ezt a Türk államok Szervezetének főtitkárságán keresztül már a múlt héten megtette Magyarország.” Szíjjártó kifejtette továbbá, hogy „Kazahsztánban megpróbálták megdönteni az alkotmányos rendet, és egy jól koordinált akció keretében támadták meg a kazah államot”. 

Ugyancsak hétfőn Markéta Pekarová Adamová, a cseh parlament elnöke is kikelt Orbán ellen, mondván: támogatta az orosz haderő bevonulását, valamint a tüntetők elleni lőfegyver-használatot azzal, hogy a diktatórikus, erőszakos kazah politikai vezetés mellé állt és üdvözölte a felkelés fegyveres leverését, vérbe fojtását. 

Ezzel egyértelműsítette, hogy hova tartozik. Nem Európába.