Aktuális

Magyarország előre megy, nem hátra: sokkal drágább lesz a sertéshús is

Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke rossz hírt közölt: 2022 elejétől kezdve drágul a sertéshús, ugyanis a gazdák kénytelenek lesznek emelni az árakon. Az áremelkedés akár a 30 százalékot is elérheti.

A korrekció körülbelül fél évig fog tartani

Az elnök elmondta, hogy mivel az ágazat már 2021-ben is hullámzó évet zárt és már tavaly év végén sem tudták lenyelni a takarmányár-növekedést a tenyésztők, ezért nagyot emelkedtek az önköltségi árak. „Ezt 2022 első hónapjaiban kénytelenek lesznek érvényesíteni a sertéstenyésztők” - közölte a szövetség vezetője.

Az elmúlt éveket a sertéshúságazat kettős vírushatás alatt élte, és 2021 is ilyen év volt, ugyanis ezt az ágazatot nem csak a Covid-hatás, hanem az afrikai sertéspestis megjelenése is nagyon drasztikusan befolyásolta” - tette hozzá.

Éder Tamás elmondása alapján jelentősen nem drágultak a bolti polcokon a sertéshúsból készült termékek az infláció mértékét meghaladóan az előző évben, de mivel az élő sertés ára mostanra már nem fedezi a gazdák költségeit, ezért most egy nagyobb árrobbanásra kell számítani, azért hogy a gazdák ne adják tovább veszteséggel a sertést. Szerinte a korrekció körülbelül fél évig fog tartani, ennek értelmében pedig a boltokban is nőnek majd az árak 2022 első felében.

Noha Éder Tamás a várható emelkedésről az érdekképviselet vezetőjeként nem nyilatkozhatott, de az ő meglátása szerint a 30 százalékos takarmánydrágulás be fog épülni az önköltségi árakba, ami jelentős árnövekedést jelent majd, mivel sértések előállítása költségeinek 65-70 százalékát a takarmányáron teszi ki.

Egyre jobban dübörög a gazdaság, egyre nagyobb a jólét… Előre megy az ország, nem hátra.

Ugye, Önök is érzik?