Aktuális

Ezt is meg merték csinálni: saját embereit ültette a Fidesz a végrehajtók új vezetőségébe

Hadházy Ákos szerint a Fidesznek azért fontos a végrehajtói kar és azért akarja kézzel irányítani, mert amikor meg akarnak szerezni üzleteket, cégeket, akkor nagyon nem mindegy, hogy a végrehajtó a kezükre játszik-e vagy sem. A legutóbbi választás - ahol előre kiszivárogtak a nevek - is azt mutatja, hogy Schadl György lebukása után se változott a rendszer - mondta a független képviselő.

 

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt annak apropóján kérdeztük, hogy pontosan eltalálta a korrupciós botrányban érintett bírósági végrehajtói kar új vezetőségének névsorát már néhány nappal ezelőtt. Az információja igaznak bizonyult, noha amikor kiszivárgott, bőszen tagadták és hamisítványnak nevezték hivatalos helyekről. (Vagyis: szokás szerint hazudtak. Mint mindig, mindenben.)

Hadházy egy levelet említett meg, amely Petris Csaba végrehajtó neve alatt érkezett meg a többiekhez. Ebben az állt, hogy arra az öt személyre kell szavazni, akit később - csütörtökön - meg is választottak. A levélből az is kiderült, hogy ki kinek a protezsáltja: Lupkovics Beatrix, aki végül elnök lett, például Varga Judit miniszteré, és az is benne volt, hogy egyeztettek Répássy Róbert államtitkárral. Ezt visszautasították az érintettek. (Értsd: arcátlanul, gátlástalanul hazudtak.)

Azonban olyan hangfelvételek is eljutottak a képviselőhöz, amelyek arról tanúskodtak, hogy fentről megmondták a végrehajtóknak, kiket kell megválasztani. Az egyiken Jeney Orsolya korábbi elnökségi tag beszélt, aki az Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára volt, mielőtt végrehajtó lett volna. Utóbbi szerint korábban azért nem mondott le a kar vezetése a korrupciós botrány kirobbanása után sem, mert „felülről megmondták, hogy nem szabad”, most pedig azért, mert „felülről megmondták, hogy most már tessék” távozni. Az is elhangzik a felvételen, hogy „semmi nem történik véletlenül” és már megy a casting.

Az elnöknek választott Lupkovics Beatrixnál önmagában nem az a probléma, hogy Varga Judit évfolyamtársa volt. Hadházy szerint az illető mindig politikailag megbízható embereknek fenntartott állásokat töltött be az államigazgatásban, semmi köze nem volt a végrehajtáshoz. Jegyző volt Borsodban, előtte kormányhivatalt vezetett, még egy éve se lett végrehajtó és mégis rögtön őt választották egyedüli jelöltként Schadl György utódának - gyakorlatilag igazi szakmai múlt nélkül. Ez így már problémás, és ha hozzáteszi az ember, hogy véletlenül pont a miniszterrel egy évfolyamba járt, véletlenül pont Borsod megyében volt megyei önkormányzati jegyző, és a korrupciós ügybe belebukott Völner Pál volt államtitkár vallomása szerint „a miniszter asszony nagyon rajta tartja a kezét a végrehajtói ügyeken", akkor ez már „több mint botrány”. A legnagyobb botrány, hogy ezt úgy is „meg merték csinálni”, hogy előtte már kiszivárogtak a nevek - fogalmazott az ellenzéki politikus.

Aki felhívta a figyelmet arra: a vádiratban is szerepel, hogy Schadl György volt elnök pénzért árulta ezeket a rendkívül jól fizető állásokat. Arról kevesebb szó esik, hogy ezt azért tehette meg, mert előtte tömegesen rúgtak ki végrehajtókat, akik valamilyen mondvacsinált vagy valódi okból kaptak büntetéseket. Ha valaki büntetést kap, nem hosszabbítható meg a praxisa, és az így elküldöttek helyett hoztak „fizetős pácienseket”. A jelenlegi elnöknő pont akkor jelentkezett egy új, 31 tagú kontingensbe, mielőtt lefogták volna Schadlt. Azt a pályázatot ugyan visszavonták a botrány hatására, de néhány hónappal később megismételték, és a képviselő szerint „olyanok indultak el rajta, akik tisztában voltak azzal, hogy mennek a dolgok” ezen a területen.

Ugyan rengeteg kisemberrel nagyon csúnyán elbántak, de a Fidesznek nem ezért fontos a végrehajtói kar és nem ezért akarja kézzel irányítani. Hanem azért, mert amikor meg akarnak szerezni üzleteket, cégeket, akkor nagyon nem mindegy, hogy a végrehajtó a kezükre játszik-e vagy sem - fűzte hozzá. Az, hogy Lupkovicsot választották elnöknek, azt jelenti, hogy semmit nem változott ez a rendszer Schadl lebukása után - jelentette ki Hadházy Ákos.

A vád szerint a végrehajtói kar volt elnöke, a korrupcióval vádolt Schadl György 2021 júliusáig legalább 83 millió forintot adott Völnernek, aki cserébe Schadl érdekei szerint járt el a végrehajtók kinevezésénél és más témákban is.