Aktuális

Távozó tanítónő: úgy látjuk, esélytelen a küzdelmünk

„Nagyon megvisel, ami történt. Szüleim, nagyszüleim, dédszüleim, nagybátyáim pedagógusok voltak, testvéreim is azok, soha senki sem mondott fel az állásában. De én már nem bírtam tovább” - mondta a Népszavának Bognár Piroska, a hosszúhetényi általános iskola tanítónője, aki kollégájával együtt a napokban mondott fel. Mindketten elsős osztályt vittek volna ősztől.

Ez a kormány nem akar színvonalas közoktatást

Bognár azt mondta, „az elmúlt években annyi nyomasztó hírt” kaptak a kormány oktatási terveiről, hogy egy ideje úgy érezte, nem szabad folytatnia.

„Az iskolánk minden tanára szenved attól, hogy mennyire reménytelen a pedagógustársadalom helyzete és jövője, hiszen soha egyetlen javaslatunkra se kaptunk biztató választ, és úgy látjuk, esélytelen a küzdelmünk. Ráadásul vár ránk egy újabb megaláztatás, a státusztörvény, amivel a kormány még egy utolsót belerúg a földön fekvő pedagógusokba. Eldöntöttem, hogy ha azt elfogadja a parlament, felmondok. De végül nem bírtam kivárni, ugyanis teljesen mindegy, elfogadják-e a státusztörvényt. Ha nem fogadják el, akkor se vár ránk semmi jó, ez a kormány nem akar színvonalas közoktatást, és ehhez nem akarok asszisztálni. Egy életem van, szeretném a hátralevő aktív éveimet hasznosan, elégedetten eltölteni a pedagógus pályán.”

A felmondott tanítónő semmiképp sem akar állami oktatási intézményben tanítani. Vállalkozóként inkább olyan gyerekekkel foglalkozik majd, akiknek nehézséget okoz az iskolai beilleszkedés, ezen kívül angolt tanít majd.

A felmondások hírére a helyi szülők gyertyákat gyújtottak az iskolában.