Aktuális

Nagyot drágulnak majd a hitelek (is)

Jobb már most felkészülni rá az érintetteknek: a 6 hónap mesterségesen lenyomott törlesztőrészlet fizetése - és nagyjából 60-65 ezer forint átmeneti „megspórolása” - után drasztikusabb, akár 20-25 százalékkal is megemelkedő törlesztőrészlettel találkozhatnak majd a hitelesek.

Hamarosan véget ér a jó világ...

A Raiffeisen most 5,3 százalékos szinten várja az irányadó kamat tetőzését a második negyedévben. Ez további 130 bázispontos kamatemelést jelent. A money.hu számításai szerint ez annak fényében okozhat komoly gondokat a hitelek esetében, hogy a kölcsönök kamatbázisául szolgáló pénzpiaci kamatlábak egyre gyorsuló mértékben emelkedtek - január 19-én az 5 és a 20 éves referenciakamat (BIRS) értéke is 5 százalék fölé jutott, és a 10 éves BIRS értéke is 4,97 százalék - 4 százalékos irányadó kamat mellett. A lakáshitelek kamatai ezt még messze nem követték le, így a kamatfelár - az az összeg, amely a bankok kihelyezési kockázatának árát, a kölcsönnyújtás költségeit és a pénzintézet hasznát fedezi - sok esetben eltűnt, vagy messze egyszázalékos érték alá szorult. Számos bank az aktuális BIRS-érték alatt kínál hitelt - a money.hu kalkulátorában az 5, 10 és 20 évre fixált jelzáloghitelek esetében is 3-3 bank ad jelenleg 5 százalékos kamat alatt 10 millió forintos kölcsönt 10 éves futamidőre a legjobb ügyfeleknek. Ez a helyzet sokáig nem tartható fenn.

A következő hetekben épp ezért az irányadó kamatok további emelkedése mellé a kamatfelárak növekedése is várható, ez pedig számottevően tovább drágítja majd az új piaci lakáshiteleket. (Eközben a kamatemelkedés a személyi hitelek piacán is elindult a money.hu adatai szerint.)

A meglévő hiteleknél a fixált kamatok védelmet jelenthetnek, a változó kamatozású hiteleseket pedig a kamatstop mentesíti a kamatemelkedés minimum 10 százalékos törlesztőrészlet-emelést okozó hatásaitól. Ám a 6 hónap mesterségesen lenyomott törlesztőrészlet fizetése - és nagyjából 60-65 ezer forint átmeneti „megspórolása” - után drasztikusabb, akár 20-25 százalékkal is megemelkedő törlesztőrészlettel találkozhatnak majd az érintett hitelesek. A hitelezési szakportál szerint épp ezért a kamatstopban lévőknek mihamarabb érdemes lenne fix hitelre váltaniuk - már csak azért is, mert a jelenleg a nem top hiteleseknek ajánlott kamatfelár is a töredéke a korábbi hitelnél a referenciakamatra rákért összegnek. Így összességében egy hitelcserével a futamidő végéig fix törlesztés mellett is a kamatstopnál alacsonyabb havi törlesztőrészlet érhető el.

Jöhet a 45 százalékos thm

Mindenki másnak is rossz hír lehet, hogy az MNB szándéka az, hogy az irányadó és az alapkamatot év közben összezárja. Ezért a jelenleg 2,4 százalékon álló alapkamat komolyabb emelkedése várható a következő hónapokban. Mindez a hitelpiac más területein okozhat drágulást. A fogyasztási hitelek esetében a jogszabály kiköti, hogy azok teljes hiteldíj mutatója (thm) nem haladhatja meg a mindenkori alapkamat +24 százalékos mértéket. Ha valóban 5,3 százalékra jut az alapkamat, akkor a személyi kölcsönök kamata megközelítheti a 30 százalékot. A hitelkártya és a folyószámlahitelek esetében ennél is megengedőbb a jogszabály, ott a jegybanki alapkamat +39 százaléka lehet a kamatplafon, szóval eljöhetnek a 45 százalékos thm-ek napjai. Emellett például a köztartozások utáni és egyéb büntetőkamatok - amelyeket sok esetben a jegybanki alapkamat kétszeresében határoznak meg - is évi 10 százalék fölé emelkedhetnek.