Aktuális

Nuku okostelefon 13 éves korig, a közösségi médiát a nagykorúságig tiltanák: radikálisan korlátoznák a kütyüzést Franciaországban

Szigorú korlátozásokat javasol a kiskorúak képernyő-használatára a Macron francia elnök által felállított szakértői bizottság, hogy megóvja a gyerekeket a káros hatásoktól. A most nyilvánosságra hozott javaslatcsomag szerint a gyerekek 13 éves korukig nem használhatnának okostelefont, és 18 éves korukig nem engednék a hozzáférést a legtöbb közösségi médiához, így a TikTok-hoz, az Instagramhoz és a Snapchathez sem.

A gyerekek áruvá váltak az új technológiai piacon

A bizottság felállítását Emmanuel Macron kezdeményezte, és bár politikai döntés még nincs, a francia elnök azt szeretné, hogy Franciaország élenjáró legyen egy új, gyermekbarát szabályozási modell kialakításában.

A Servane Mouton és Amine Benyamina pszichiáterek és addiktológusok által vezetett bizottság jelentése szerint a gyerekek áruvá váltak az új technológiai piacon, és szabályozási eszközökkel kell őket megvédeni a nagy techcégek profitorientált stratégiájától.

Az irányelvek szerint három éves korig egyáltalán nem lenne szabad képernyő elé engedni a gyerekeket, 11 éves korig legfeljebb hagyományos, internetes hozzáférés nélküli telefont javasolnak, okostelefont csak 13 éves kor után engednének. Korlátoznák az iskolai kütyüzést is, szerintük általános iskolákban még oktatási célra sem kellene táblagépet vagy más digitális eszközöket adni a gyerekeknek.